Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι πλήττει με πυροβολικό τα εδάφη της

21.11.2014 | 14:56
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έπληξε με πυροβόλα την επικράτειά της στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά αφότου συνήφθη η συμφωνία του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου και ίσχυσε η κατάπαυση του πυρός, που αμφισβητείται πλέον όλο και περισσότερο.

«Για πρώτη φορά μετά τις συμφωνίες του Μινσκ, ξανάρχισαν τα πυρά που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με τον οποίο πυρά πυροβολικού έπληξαν ιδίως μια περιοχή στην ουκρανική επαρχία Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά πυροβολικού εβλήθησαν από τη ρωσική περιοχή Ροστόβ, και έπληξαν το χωριό Κομίτσνε στην επαρχία Λουγκάνσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

«Η Ρωσία δεν προσπαθεί καν πλέον να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Συνεχίζει να εξοπλίζει τους αντάρτες και να στέλνει τακτικά στρατεύματα» στην ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές, υποστήριξε ο Λισένκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντάρτες έχουν «κλιμακώσει σημαντικά» τα πυρά τα οποία έχουν στόχο το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα. Οι αντάρτες στο παρελθόν είχαν καταστήσει σαφές πως αυτή η πόλη —το έσχατο μεγάλο αστικό κέντρο της ανατολικής Ουκρανίας που συνεχίζει να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου— θα γίνει ο επόμενος στόχος τους.

Τα φιλοδυτικά κόμματα συγκροτούν συμμαχία στη Βουλή του Κιέβου

Στο Κίεβο τώρα, τα φιλοδυτικά κόμματα τα οποία κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην Ουκρανία ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας συμμαχίας η οποία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, θα διαθέτει αρκετές ψήφους για προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η νέα πλειοψηφία θα μετράει 300 βουλευτές» επί του συνόλου των 450 εδρών, δηλαδή ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύονταν πέντε κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, μονογραφήθηκε εντέλει τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και θα υπογραφεί επίσημα κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, την 27η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βολόντιμιρ Γκρόισμαν.

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να «σχηματιστεί κατεπειγόντως» νέα κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος της νέας κυβέρνησης», προσέθεσε ο ίδιος.

Στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, ο Συνασπισμός Πέτρο Ποροσένκο, το Λαϊκό Μέτωπο του Γιατσενιούκ, το κόμμα Σαμοπόμιτς, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι ακτιβιστές, καθώς επίσης το Μπατκίβτσινα, το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, και το Ριζοσπαστικό Κόμμα του λαϊκιστή Αλέγκ Λιάσκο.

Η Ουκρανία μείωσε τα αποθέματα χρυσού της κατά περισσότερο από ένα τρίτο, τον Οκτώβριο, ενώ αντιθέτως η Ρωσία αύξησε τα αποθεματικά της για έκτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ