Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΥΠΑΜ Ιταλίας: Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την υπόθεση του πλοίου της EΝΙ

15.02.2018 | 15:39
«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δηλώνει από τις Βρυξέλλες η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, για την υπόθεση του πλοίου της EΝΙ. 

Στο πλοίο-πλατφόρμα της ENI που βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα εν αναμονή για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αναφέρθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός.

«Είχα συναντήσει τον τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι. 

Aξίζει να τονίσουμε ότι οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για την επίλυση της κρίσης, που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση από τουρκικά πλοία του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», έχουν ήδη αρχίσει να εντείνονται. 

Ακόμα, σημειώνεται ότι αποσύρθηκε η κυπριακή NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά που είχε εκδώσει η κυπριακή δημοκρατία χθες 14.12.2018. Συγκεκριμένα, με Navtex, που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά κατά τις απογευματινές ώρες.

Πρόκειται για περιοχή, η οποία εφάπτεται της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο SigmaLive η απόσυρση της Navtex «δεν συνδέεται κατ’ ουδένα τρόπο με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τόνισε πως η Unifil απέσυρε το εν λόγω αίτημα, ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η Navtex δεν είχε κανένα λόγο να υφίσταται, προσθέτοντας πως η άσκηση των πλοίων της Unifil θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ακόμα περισσότερα στο newsit.com.cy
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ