Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Υπουργείο Άμυνας - Δημοσιεύτηκε η Λευκή Βίβλος 2014

23.01.2015 | 11:58
Τη Λευκή Βίβλο του 2014 ανάρτησε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια κίνηση έκπληξη και λόγω του χρόνου που γίνεται, δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές. Η Λευκή Βίβλος αναφέρεται σε όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίες επηρεάζουν την Ελλάδα και στις νέες προκλήσεις που οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στον πρόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας αναφέρει, μεταξύ άλλων : “Η έκδοση της Λευκής Βίβλου του ΥΠΕΘΑ, θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά από την αναθεώρηση του συνόλου των προβλεπόμενων θεσμικών στρατηγικών κειμένων της χώρας. 

Μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς  τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάς προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, με ορθή και ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής, με ψυχραιμία, με εμπειρία. 
   
Παρουσιάζονται, οι διεθνείς εξελίξεις, οι σύγχρονες απειλές για την Άμυνα και Ασφάλεια, οι εξελίξεις, στο πεδίο της στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης. Παρουσιάζονται,  οι αρχές, οι προτεραιότητες και το πλαίσιο δράσεως των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
      
Μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία για εμάς είναι ζωτικά και διαμορφώνουν το γεωστρατηγικό χάρτη, από τη δική μας οπτική γωνία. Έχουμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης, προχωρούμε με προσεκτικά βήματα και με συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις, που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα, τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

Στόχος μας να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας του Έθνους, διατηρώντας συνάμα την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει στη Διεθνή Κοινότητα. Ταυτόχρονα οφείλουμε, μέσα από την κοινωνική μας προσφορά, να παρέχουμε στις δύσκολες και τις έκτακτες ανάγκες στον Έλληνα πολίτη το ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ελλάς επανέρχεται στο γεωπολιτικό της περιβάλλον, διεκδικώντας με αξιώσεις και πειστικά επιχειρήματα νέο ρόλο, αφήνοντας πίσω την απομόνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια την οδήγησε η ιδιαίτερα αρνητική της ψυχολογία.

Η  χώρα μας, παρά και πέρα από την κρίση, ήδη διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, η δε γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς, την καθιστά αξιόλογο στρατηγικό παίκτη.

Όλα τούτα έχουν τεράστια σημασία, για το Έθνος, ειδικά στην εποχή των απότομων αλλαγών, των ανατροπών και των κρίσεων. Τα γεγονότα όχι απλώς μας ξεπερνούν αλλά κάνουν και τις αναλύσεις μας να ξεθωριάζουν. Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η απομυθοποίηση της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης με την παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών αυτών, η αποτελμάτωση και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι κοινωνικοί κλυδωνισμοί σε γειτονικές μας χώρες, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο. 

Αναφέρω, επίσης, την ανάγκη εγρήγορσης απέναντι στα φαινόμενα σκοταδισμού και αγριότητας που συνιστά η δράση του λεγομένου ισλαμικού κράτους. Μια δράση που προσβάλει τις θεμελιώδεις αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημιουργεί ανθρωπιστικές κρίσεις και κύματα απελπισμένων προσφύγων.  Η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις που μαίνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις, όχι μόνον για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη...”.  

Διαβάστε τη Λευκή Βίβλο εδώ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ