Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

USMCA: Τι προβλέπει η συμφωνία εμπορίου που θα αντικαταστήσει την NAFTA

01.10.2018 | 10:37
 Ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες το βράδυ, μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε θέσει η Ουάσινγκτον, την επίτευξη «συμφωνίας αρχών», "σε συνεννόηση με το Μεξικό" για την αναδιαμόρφωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου NAFTA που συνδέει 500 εκατομμύρια Βορειοαμερικανούς από το 1994.

«Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έφθασαν σε συμφωνία αρχών, σε συνεννόηση με το Μεξικό, επί νέας σύγχρονης και προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα εμπορικής συμφωνίας», ανακοίνωσαν η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ και ο αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ.

Η NAFTA γίνεται «Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά», «μία εμπορική συμφωνία υψηλής ποιότητας που θα δώσει χώρο σε περισσότερο ελεύθερες αγορές, σε περισσότερο ισότιμο εμπόριο και σε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας», δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν Οτάβα και Ουάσινγκτον.

«Η συμφωνία θα ενισχύσει την μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει καλές θέσεις απασχόλησης με καλές αμοιβές καθώς και νέες ευκαιρίες για 500 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Βόρεια Αμερική», δήλωσαν οι Φρίλαντ και Λάιτιζερ έπειτα από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ανάμεσα στην αμερικανική και την καναδική ομάδες στις αρχές του Σεπτεμβρίου για την μεταρρύθμιση της NAFTA, η οποία επιβλήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από έναν χρόνο.

«Είναι μία απίθανη συμφωνία για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, χωρίς να κατονομασθεί, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου για να αναγγελία της συμφωνίας.Η κυβέρνηση του Τριντό δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της καναδικής αγοράς γαλακτοκομικών προς χάριν των αμερικανών παραγωγών, με αντάλλαγμα την διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα αποζημιώσει τους καναδούς γαλακτοπαραγωγούς για όλες τις απώλειες που συνδέονται» με την νέα συμφωνία, διευκρίνισε καναδός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον και η Οτάβα συμφώνησαν επίσης ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από την θέσπιση της NAFTA το 1994, ενώ διατηρείται η πολύτιμη για τον Τριντό καναδική πολιτισμική εξαίρεση.

Αντίθετα, οι βαρείς δασμοί που έχουν επιβληθεί στον καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο από έναν Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να προστατεύσει την αμερικανική σιδηρουργία παραμένουν προς το παρόν, παρά την οργή της Οτάβα.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από απόσταση εντάθηκαν το σαββατοκύριακο μεταξύ της καναδής υπουργού Εξωτερικών και του αμερικανού εκπροσώπου. ΗΠΑ και Μεξικό συμφώνησαν στο τέλος του Αυγούστου επί των όρων μίας νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, πράγμα που αύξησε την πίεση επί του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Ο Τζάστιν Τριντό συγκάλεσε επειγόντως χθες το βράδυ σε σύσκεψη τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της μπήκε στο αυτοκίνητό του χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρκούμενος να δηλώσει: «είναι μία πολύ καλή ημέρα για τον Καναδά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ