Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

US Navy: Ο νέος προϋπολογισμός "διψάει" για φρεγάτες FFG (X) και στολίσκο πλοίων-ρομπότ - ΦΩΤΟ

14.03.2019 | 07:30
Πρόκειται για μια παλαιότερη σκέψη που πλέον έγινε πραγματικότητα και επίσημα. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο διαμόρφωσης του προϋπολογισμού για το 2020 ζητά από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τα πρώτα ρομποτικά πολεμικά πλοία για τον Στόλο.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2024 θέλει να ξοδέψει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 10 μεγάλων μη επανδρωμένων πλοίων επιφανείας και εννέα μη επανδρωμένων υποβρυχίων.

Τα ρομποτικά πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ναυτικό να αναπτύξει τον Στόλο παρά τις προτεινόμενες περικοπές και την επιβράδυνση στην απόκτηση παραδοσιακών επανδρωμένων σκαφών και πλοίων. Η ηγεσία του Ναυτικού ανησυχεί ολοένα και περισσότερο πως τα μεγάλα πολεμικά πλοία, είναι πολύ ευάλωτα στους ρωσικούς και κινεζικούς πυραύλους.Έτσι, το Ναυτικό θέλει 206 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, που σημαίνει αύξηση κατά 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον προϋπολογισμό του Σώματος το 2019, ενώ ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως “στρατηγικός και ισορροπημένος” για την μεγιστοποίηση της αμερικανικής ναυτικής ισχύος, καθώς θα ενισχύσει όλους τους τομείς των ναυτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση προϋπολογισμού, το Πολεμικό Ναυτικό θα αγόραζε 55 μεγάλα επανδρωμένα πολεμικά πλοία μέχρι το 2024, ενώ θα αποκτούσε 10 μεγάλα μη επανδρωμένα πλοία και 9 μη επανδρωμένα υποβρύχια. Με άλλα λόγια, τα ρομποτικά πλοία θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των προγραμμάτων ναυπήγησης εντός του πενταετούς προγραμματισμού 2019-2024.

Επιπρόσθετα, το Ναυτικό ζητά από το Κογκρέσο να διαθέσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 10 μεγάλα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας ή LUSV, τα οποία θα χρησιμεύσουν τόσο ως “αισθητήρες” όσο και ως “σκάφη επίθεσης", αποστολές που θα μπορούν να εκτελεστούν πιο αποτελεσματικά από αυτού του είδους τα πλοία καθώς θα είναι "μικρότερα και πιο ευέλικτα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα φρεγάτα FFG (X) , εξοπλισμένη με τρομερά οπλικά και πυραυλικά συστήματα, ως πλοίο διοίκησης του στολίσκου των ρομποτικών πλοίων και σκαφών, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την πρώτη από τις είκοσι φρεγάτες.

Επίσης, επιθυμία του Ναυτικού για το 2020 είναι η δαπάνη 360 εκατομμυρίων δολαρίων για τα μη επανδρωμένα υποβρύχια, από τα οποία τα μισά, δηλαδή 180 εκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν την αγορά των δύο υποβρυχίων-ρομπότ “Orca” της Boeing.Αν το Κογκρέσο χρηματοδοτήσει αυτά τα 19 πολεμικά πλοία, τα νέα μη επανδρωμένα πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών που προέκυψαν από την πρόταση του Ναυτικού να “κοπεί” το πρόγραμμα ενός αεροπλανοφόρου στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και να αναβληθεί μέχρι το 2024 η κατασκευή νέων πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων.

Συνεπώς ο στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι να αναπτυχθεί ο στόλος από 287 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής το 2019 σε 350 στη δεκαετία του 2030.

Αν ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες περικοπές, τα ρομποτικά πλοία είναι αναμφισβήτητα η ευκαιρία και το “κλειδί” για την επόμενη γενιά, καθώς το αμερικανικό ναυτικό προσπαθεί να επεκτείνεται, αλλά και να εξελίσσεται για να αντιμετωπίζει τους Στόλους της Ρωσίας και της Κίνας.

Πηγή: National Interest 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ