Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενιζέλος: Υποπροϊόν της κρίσης η Χρυσή Αυγή

26.09.2013 | 10:48
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

''Σηκώνει το γάντι'' ο Ευάγγελος Βενιζέλος που - δια διαρροών - ρίχνει η Χρυσή Αυγή απειλώντας με παραίτηση των βουλευτών της για να προκληθούν εκλογές : ''Ας παραιτηθούν, να πάνε σε εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες και τότε αυτό θα είναι η πολιτική αυτοκτονία της Χρυσής Αυγής, αφού πουθενά δεν θα βγει πρώτη σε ψήφους για να πάρει την έδρα'' είναι με δύό λόγια και σε ελεύθερη απόδοση το νόημα όσων δηλώνει από τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ Ε. Βενιζέλος.

''Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία'' λέει στην συνέχεια θέτοντας ευθέως στο τραπέζι θέμα εκλογών.

Το θέμα αποκτά ευρύτερο ενδιαφέρον καθώς και στο χώρο της ΝΔ υπάρχουν πολλοί που προτεινουν στον Πρωθυπουργό Σαμαρά να πάει σε εκλογές, ενω και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτη την θέση ήδη ως αίτημα : Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης συγκεκριμένα σχολίασε με τον δικό του τρόπο τα τεκταινόμενα γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σε σχόλιό του στο twitter, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα σενάρια που θέλουν την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής να παραιτείται σύσσωμη :«Οι λεονταρισμοί της ΧΑ για παραίτηση από την Βουλή, αν γίνουν πράξη, θα τους οδηγήσουν εκτός. Το ζητούμενο είναι γενικές εκλογές το ταχύτερο», έγραψε χαρακτηριστικά.Προσέξτε όμως το ότι μίλησε για ''γενικές'' εκλογές και όχι στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν τις έδρες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το σχετικό απόσπασμα της συνομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με διευθυντικά στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη Νέα Υόρκη (Τετάρτη, 10μ.μ. ώρα Ελλάδας) για την Χρυσή Αυγή είναι το παρακάτω :

Reuters: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος: Η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης. Να ξεπεραστούν τα όρια αντοχής της κοινωνίας μας.

Reuters: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο;

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν της κρίσης, αλλά όχι αυτόματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, η αμερικανική απάντηση ήταν ο Ρούσβελτ και το new deal και η γερμανική ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός. Κάθε κοινωνία διαθέτει σημαντικά γι αυτήν περιθώρια εκτίμησης των καταστάσεων. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία της λεγόμενης ιστορικής ντετερμινισμού. Αναμφίβολα, όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαινομένου.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακριβώς αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό υποπροϊόν της κρίσης, στο πλαίσιο του λεγόμενου "αντιμνημονιακού" στρατοπέδου στο πολιτικό μας σύστημα..Η συλλογιστική του έχει ενδιαφέρον καθώς και στο στρατόπεδο της ΝΔ υπάρχουν σχετικές εισηγησεις στον Σαμαρα και ο ΣΥΡΙΖΑ παγίως θέτει θέμα εκλογών.

Reuters: Γιατί όμως χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος στο πολιτικό σύστημα και στα κόμματα για να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων εναντίον της Χρυσής Αυγής;

Ευ. Βενιζέλος:
Πολύ καλό ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους και όχι σε εμένα που είχα μονίμως τη σταθερή θέση ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν σοβαρά μέτρα εναντίον της Χ.Α. Και τώρα, ένα χρόνο μετά, βλέπουμε την τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεών μας.

Reuters: Ως συνταγματολόγος, πείτε μας τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο.

Ευ. Βενιζέλος: Τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α.

Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ίσως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α.

Reuters: Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα;

Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσή Αυγή: "Ομάδες εφέδρων" μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

10 λόγοι για τους οποιους το 6,8% της Χρυσής Αυγής είναι υψηλό ποσοστό 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ