Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίτσας: Η περίεργη κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία

18.07.2016 | 14:09
«Επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση - δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτήν τη στιγμή- πάντοτε έχεις μία ανησυχία και με αυτήν την έννοια περιμένεις και παίρνεις τα μέτρα σου», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όσα ειπε αναλυτικά παρακάτω:

Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος:

Η υπόθεση αφού είναι στη δικαστική οδό είναι κάτω από το ελληνικό και το διεθνές Δίκαιο. Θα παρθούν οι αποφάσεις από τους δικαστές. Άρα εμείς μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά.

Θέλω να σας θυμίσω ότι όσον αφορά στο ζήτημα της παροχής ασύλου, με βάση και τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε στην ελληνική Βουλή τον Απρίλιο, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία: η εξέταση της αίτησης πολιτικού ασύλου σε πρώτο βαθμό, η εξέταση σε δεύτερο βαθμό, η διαδικασία αυτή συνήθως κρατάει από 15 έως 25 μέρες. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν οι δικηγόροι των οκτώ, υπάρχουν και οι δικαστές.

Είπα και χθες, το αίτημα έκδοσης που έχει κάνει η Τουρκία, γιατί είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες (το αίτημα ασύλου και το αίτημα έκδοσης), έχει ένα ισχυρό επιχείρημα. Πολιτικά, θα έλεγα, αυτό που ευνοεί την Ελλάδα, είναι να λήγουν γρήγορα αυτές οι υποθέσεις και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Βεβαίως, αρκετοί το συνδέουν με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (για τους πρόσφυγες), και αυτό θα πρέπει να παρθεί υπόψη σε πολιτικό επίπεδο.

Θέλω να σας πω ότι τις τελευταίες μέρες δεν σημειώθηκε κάποια αυξημένη ροή προσφύγων στην Ελλάδα. Επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση - δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή - πάντοτε έχεις μια ανησυχία και με αυτή την έννοια περιμένεις και παίρνεις τα μέτρα σου.

Αυτό που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το διεθνές και το ελληνικό Δίκαιο. Πρέπει να σημειώσω, ότι στην Τουρκία έγινε προσπάθεια πραξικοπήματος. Για το τι ακριβώς θα γίνει, θα πρέπει να περιμένουμε. Πάντως, θα έλεγα, ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα με τα όπλα - και από τη μεριά ενός κομματιού του στρατού - να παίρνει την εξουσία.

Το θέμα το αντιμετωπίζουμε σαν ένα γεγονός προς επίλυση. Ξέρετε πως μόλις προσγειώθηκε, το ελικόπτερο με τη συνοδεία δύο ελληνικών F-16, συνελήφθησαν οι οκτώ και πηγαίνουν σε δίκη.

Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας:

Ελπίζω πως δεν θα αλλάξει η στάση της Τουρκίας. Είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να μην αλλάξει, να είναι μια διαδικασία η οποία θα προχωρήσει μέχρι το τέλος. Από ΄κει και πέρα εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει και αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Τουρκία.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ