Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Βούτυρο ή κανόνια" στην Ελλάδα της κρίσης - Ένα δίλημμα που καταντά επικίνδυνο

24.09.2014 | 01:30
Το δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια” είναι παλιό. Στην Ελλάδα ο τελευταίος που το επανέφερε στο προσκήνιο ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. Όταν ήταν υπουργός Οικονομικών “ψήφιζε” …βούτυρο. Γι΄ αυτό και το είχε επικαλεστεί. Μόλις ανέβηκε στο ΥΠΕΘΑ το ξέχασε.

Υπάρχει τέτοιο δίλημμα; Και ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με κινδύνους μεγάλους και ορατούς πρέπει να υπάρχει; Η ασυδοσία που επικράτησε από επίορκους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους δικαιολογεί τον “αφοπλισμό” της χώρας; Η οικονομική κρίση που έχει πραγματικά διαλύσει την ελληνική κοινωνία ,πρέπει να διαλύσει και την Εθνική Άμυνα;

Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και γι΄ αυτό όλοι μας αποφεύγουμε να το “αγγίξουμε” Το…βούτυρο είναι πολύ πιο ελκυστικό από τα κανόνια. Αλλά μήπως χωρίς τα δεύτερα δεν μπορεί να υπάρξει βούτυρο;

Έχοντας εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις μας για τους εξοπλισμούς και έχοντας ταχθεί εναντίον των "περίεργων" προτάσεων για αγορές όπλων θα επαναλάβουμε ότι είναι ώρα να "βάλουμε μπροστά", όλα τα όπλα που με πολλά χρήματα αγοράσαμε και ταυτόχρονα να καθησούμε και να σχεδιάσουμε σήμερα τι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουμε τα επόμενα 20 χρόνια , ποιες θα είναι οι πιθανές απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και πως μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σ΄ αυτή την αποστολή.

Στα χρόνια της κρίσης κανείς δεν τολμά ούτε να θίξει τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στα θέματα της Εθνικής Άμυνας. Αν κάποιος το επιχειρήσει , γίνεται αμέσως …ύποπτος. Τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις αγορές εξοπλισμών έχουν μετατρέψει το θέμα σε …ταμπού. Αν κι όλοι όσοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο της Εθνικής Άμυνας γνωρίζουν το τραγικό μέγεθος των προβλημάτων ,κανείς δεν θέλει να το δημοσιοποιήσει.

Στην ημερίδα που έγινε από το Athens Flying Week μίλησαν αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι του χώρου. Ένας απ΄ αυτούς είναι ο κ.Ντένης Πλέσσας Αντοπρόεδρος της Lockheed Martin με χώρο ευθύνης την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Για να προλάβουμε τους “κακοπροαίρετους” και τους κατ΄ επάγγελμα “αντιμιλιταριστές”, ναι ο κ.Πλέσσας πουλάει πολεμικά  αεροσκάφη. Και η Ελλάδα έχει αγοράσει δεκάδες απ΄ αυτά. Αλλά με δεδομένη την παρουσία και πορεία του αυτό τον καθιστά ειδικό για να δώσει μια απάντηση στο “δίλημμα”. Είπε ο κ.Πλέσσας στην ομιλία του:

“Σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, η συζήτηση και ο προβληματισμός για την ασφάλεια της χώρας γίνεται όλο και εντονότερος και έχει επικεντρωθεί στο βασικό και μάλλον απλοϊκό δίλημμα, κονδύλια για την προστασία της χώρας από εξωτερικές απειλές και τον αμυντικό εκσυγχρονισμό, ή κονδύλια για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το κοινωνικό κράτος και την οικονομική ευημερία των πολιτών;

Οι αμυντικές δαπάνες αντιμετωπίζοντο σαν μέρος του εθνικού προϋπολογισμού τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και από την κοινή γνώμη ως ένα ξεχωριστό έξοδο αναγκαίο για την προστασία της χώρας, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την υπόλοιπη οικονομική ζωή.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη δημιουργεί το δίλημμα βούτυρο ή κανόνια.

Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι με ποιο τρόπο οι αμυντικές δαπάνες μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά και τεχνολογικά στην χώρα”.

Αυτό το τελευταίο δυστυχώς δεν μας απασχόλησε ποτέ σοβαρά σ΄ αυτή την χώρα.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς είχαν τοποθετηθεί σωστά ακόμη και σε ποσοστό 50% η Ελλάδα θα ήταν μακράν η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα του κόσμου! Δυστυχώς η “τοποθέτηση” των χρημάτων αποδείχτηκε  λανθασμένη . Αυτό ήταν ο κανόνας και οι ορθολογικές αγορές ήταν η εξαίρεση!

Δυστυχώς ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο “μάτι του κυκλώνα” της οικονομικής κρίσης τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε διάθεση να σοβαρευτούμε. Ότι έχει απομείνει από την ελληνική αμυντική βιομηχανία προσπαθεί να βρει μια “σανίδα σωτηρίας” για να κρατηθεί στην επιφάνεια . Λαμπρά μυαλά του χώρου, νέοι άνθρωποι με καλές σπουδές και εμπειρίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα και να προσφέρουν τις γνώσεις τους στο εξωτερικό. Επεσήμανε το σοβαρό αυτό πρόβλημα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας και ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής, ομιλητές κι αυτοί στην ίδια ημερίδα. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει αυτό που είπε ο Ντένης Πλέσσας -ο οποίος προέρχεται από την ΕΑΒ- για την σημασία της αμυντικής βιομηχανίας που “μπορεί πραγματικά να προσφέρει στην οικονομία”.

Αν δεν είναι τόσο πειστικοί οι άνθρπωποι που κινούν τις εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για το πόσο ψευδεπίγραφο είναι το δίλημμα “βούτυρο ή κανόνια” θυμηθείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είχε πει πριν μερικά χρόνια ο τότε Αρχηγός των Ολλανδικών ΕΔ Van Uhm,που αν και είχε χάσει τον γιό του στο Αφγανιστάν εξήγησε γιατί “επιλέγει τα όπλα”.Διαβάστε ακόμη:

"Να μην χάσουμε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία" λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒΟι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού "χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου"


ΕΑΒ: Παρέδωσε κομμάτια του C - 130J στην Lockheed Martin


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ