Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Περιορίζονται τα επιδόματα των Ελλήνων μεταναστών;

28.11.2014 | 14:18
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να αλλάξει τις ιδρυτικές συνθήκες της ώστε να του επιτρέψει να περιορίσει τη συρροή στη χώρα του μεταναστών από την Ευρωπαική Ένωση, οι οποίοι αντλούν από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας του.

"Υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη για το ποια ακριβώς κομμάτια της νομοθεσίας, ποια κομμάτια της συνθήκης θα χρειαστεί να αλλάξουν, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το πακέτο ως σύνολο θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στις συνθήκες και έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να το διαπραγματευθούμε", δήλωσε.
Το σχέδιό του προβλέπει μια προθεσμία τεσσάρων ετών πριν οι μετανάστες αποκτήσουν πρόσβαση σε προνόμια

Ο Κάμερον έκανε δηλώσεις αφού παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης μεταναστών από την ΕΕ σε προνοιακά επιδόματα.
Έχει δηλώσει πως, αν επανεκλεγεί τον ερχόμενο χρόνο, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, πριν προχωρήσει το 2017 σ' ένα δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση της κοινής γνώμης και ευρωφοβικών ρευμάτων, τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους στη Βρετανία που προέρχονται από την ΕΕ.
Ένας μετανάστης δεν θα πρέπει να έρχεται στη Βρετανία χωρίς να έχει κάποια προσφορά εργασίας και θα καλείται να εγκαταλείπει τη χώρα έπειτα από έξι μήνες αν δεν έχει βρει δουλειά

Το σχέδιό του, η εφαρμογή του οποίου παραμένει αβέβαιη, προβλέπει μια προθεσμία τεσσάρων ετών πριν οι μετανάστες αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα προνόμια, όπως εκπτώσεις φόρου ή προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει κυρίως στόχο τους μη εξειδικευμένους εργαζόμενους που προέρχονται ιδιαίτερα από την ανατολική Ευρώπη.

Ένας μετανάστης δεν θα πρέπει να έρχεται στη Βρετανία χωρίς να έχει κάποια προσφορά εργασίας και θα καλείται να εγκαταλείπει τη χώρα έπειτα από έξι μήνες αν δεν έχει βρει δουλειά, πρόσθεσε ο Κάμερον, ο οποίος λέει πως θέλει να επιστρέψει στις πολιτικές που είχαν εφαρμοσθεί στη δεκαετία του 1980 από την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αντίθετα, άλλες ιδέες που είχαν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η εγκαθίδρυση ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών, έχουν εγκαταλειφθεί.

Οι σύμβουλοι του συντηρητικού πρωθυπουργού εκφράζουν φόβους πως ένα τέτοιο μέτρο θα είναι ανεφάρμοστο επειδή δεν είναι συμβατό με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην Ευρώπη.
Βρυξέλλες: "Πρόκειται για βρετανικές ιδέες και αποτελούν μέρος της συζήτησης, πρέπει να εξετασθούν χωρίς δραματοποιήσεις και να συζητηθούν με ηρεμία και σύνεση"

Η απάντηση των Βρυξελλών


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει "με ηρεμία και σύνεση" και "χωρίς να κλείσει την πόρτα" το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα από τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να σταματήσει η συρροή στη Βρετανία μεταναστών από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Ο διάλογος "αρχίζει σήμερα" για να "εξετάσουμε αυτές τις απόψεις χωρίς να υπερβολικές δραματοποιήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η Επιτροπή θέλει "να δει τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς να κλείσει την πόρτα", πρόσθεσε.

"Πρόκειται για βρετανικές ιδέες και αποτελούν μέρος της συζήτησης, πρέπει να εξετασθούν χωρίς δραματοποιήσεις και να συζητηθούν με ηρεμία και σύνεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "παρακολουθεί το θέμα από κοντά, αυτός είναι που βρίσκεται σε επαφή", δήλωσε ακόμη ο κ. Σχοινάς. Ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα αποφασισμένος να κρατήσει τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ, είχε συνομιλία με τον Κάμερον πριν από την ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού, διευκρίνισε.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι προτάσεις αυτές είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ ο ίδιος ο Κάμερον είχε δηλώσει πως θα απαιτήσουν την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πάντως πως "έγκειται στους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων να καταπολεμούν τις καταχρήσεις του συστήματος και η νομοθεσία της ΕΕ το επιτρέπει".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ