Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρυξέλλες: Συζητήσεις Τίλερσον για τις πυραυλικές "τρέλες" Κιμ και τα φάλτσα Τραμπ

05.12.2017 | 12:38
Οι πυραυλικές "τρέλες" του Κιμ Γιονγκ Ουν και τα φάλτσα του Ντόναλντ Τραμπ που μεγαλώνουν την απόσταση ΗΠΑ-ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τους ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Για το ζέον ζήτημα της Βόρειας Κορέας, σκοπός είναι να διακηρυχθεί η κοινή  αποφασιστικότητα απέναντι στις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αλλά και να προσπαθήσουν να συγκλίνουν τις τεράστιες διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και των Ευρωπαίων.

Το μεσημέρι ο Τίλερσον αναμένεται να γευματίσει με τους ομολόγους του των 28 χωρών της ΕΕ έπειτα από πρόσκληση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προτού συναντηθεί με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ για δύο ημέρες διαβουλεύσεων, που θα αφορούν τις τρέχουσες, μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας: τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

«Η εκτόξευση την προηγούμενη εβδομάδα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου έδειξε σε όλα τα συμμαχικά κράτη ότι είναι στο βεληνεκές» της Πιονγκγιάνγκ, τόνισε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι εταίροι μας στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο (…), οπότε όλος ο κόσμος πρέπει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να υπάρξει μια λύση έπειτα από ειρηνική διαπραγμάτευση», εκτίμησε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι οι 29 χώρες του ΝΑΤΟ «ήταν ξεκάθαρες στην καταδίκη τους» της πυρηνικής δοκιμής στις αρχές Σεπτεμβρίου και των εκτοξεύσεων πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Πέρα από το θέμα της Βόρειας Κορέας, πολλά άλλα ζητήματα διχάζουν τους εταίρους στη μία και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Αρχικά η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η ΕΕ ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να αμφισβητήσει εμπορικές συμφωνίες, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή ακόμη και τον ΟΗΕ.Εξάλλου οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ σχετικά με το Ιράν.

«Η διατήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα το υΙράν και η εφαρμογή της σε όλες της τις μορφές αποτελεί ζωτικής σημασία προτεραιότητα για την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε η Μογκερίνι πριν λίγες ημέρες.

Ακόμη και το ΝΑΤΟ έχει δεχθεί επικρίσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τον άνισο τρόπο καταμερισμού των βαρών, ενώ ζήτησε από τους εταίρους του στην Ευρώπη και τον Καναδά να αυξήσουν τον αμυντικό τους προϋπολογισμό. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ