Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρυξέλλες: Βιομετρικά στοιχεία ταυτοποίησης για πρόσφυγες ζήτησε ο Καμμένος

05.02.2016 | 18:43
Το υποστηρικτικό έργο που ανέλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο προσφυγικό έθεσε στη σημερινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Τόνισε την ανάγκη χρήσης βιομετρικών στοιχείων, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διασύνδεσή τους με τράπεζες δεδομένων διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της καταγραφής και ταυτοποίησης ασυνόδευτων βρεφών και παιδιών, που δεν καταγράφονται με το ισχύον σύστημα, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε απάνθρωπη εκμετάλλευση.

Η πρότασή του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Άμυνας της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι θα εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της τακτικής Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Άμυνας τον προσεχή Απρίλιο.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων για συνεργατικά προγράμματα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών χωρών με παροχή κινήτρων.

Επίσης, έγινε ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναπροσαρμογής των σχετικών εντολών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι στις εντολές αυτές πρέπει να περιληφθούν οι αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Στο κοινό γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας δόθηκαν κατευθύνσεις για τη σύνταξη της παγκόσμιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα παρουσιάσει η κ. Μογκερίνι στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ