Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Χαμενεΐ: «Ανόητη και επιπόλαιη» η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με τα πυρηνικά

09.05.2018 | 17:19
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν «ανόητη και επιπόλαιη», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του. Σε κάθε περίπτωση ύμφωνα με όσα δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA Γιουκία Αμάνο το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄εφαρμογήν της JCPOA το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο». 

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ : O Τραμπ λέει ψέματα

«Ακούσατε χθες το βράδυ ότι ο πρόεδρος της Αμερικής έκανε κάποιες ανόητες και επιπόλαιες δηλώσεις», επεσήμανε ο Χαμενεΐ. «Είπε ίσως και περισσότερα από 10 ψέματα στις δηλώσεις του. Απείλησε την κυβέρνηση και τον λαό (του Ιράν), λέγοντας ότι θα κάνω αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας απαντώ εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος».

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο Αγιατολάχ.
Ο Χαμενεΐ είχε στηρίξει με επιφυλάξεις την πυρηνική συμφωνία και έχει επικρίνει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της βάσει αυτής.

ΙΑΕΑ: Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄εφαρμογήν της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο», δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA Γιουκία Αμάνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στην έδρα της Επιτροπής στη Βιένη.

«Μέχρι σήμερα, η IAEA βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν», αναφέρει προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν την συμφωνία.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι οι ρυθμίσεις της διεθνούς συμφωνίας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές ως προς την εποπτεία των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, η IAEA απαντά ότι οι επιθεωρητές της περνούν συνολικά 3.000 ημέρες επί τόπου στο Ιράν.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι έχει εγκαταστήσει 2.000 απαραβίαστες σφραγίδες στον εξοπλισμό και στα υλικά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και ότι έχει πρόσβαση σε «εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες που λαμβάνονται κάθε μέρα από τις τελευταίας τεχνολογίας κάμερες παρακολούθησης, ενώ ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2013.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ