Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάνει την μάχη της Καλλίπολης από τους Αρμένιους η Τουρκία!

19.03.2015 | 00:09
Eπιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μπούμερανγκ φαίνεται να γυρίζει της Άγκυρας η προσπάθειά της να ''καπελώσει'' τις μεγάλες εκδηλώσεις των Αρμενίων για την Γενοκτονία,μεταθέτοντας  τις διεθνείς εκδηλώσεις για την μάχη της Καλλίπολης. 

Ο αρθογράφος της Milliyet, κ. Μεχμέτ Τεζκάν, γράφει σήμερα ότι η Τουρκική κυβέρνηση έκανε λάθος να μεταφέρει τους εορτασμούς του Τσανάκκαλε από τις 18 Μαρτίου στις 24 Απριλίου προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από την Γενοκτονία των Αρμενίων που είναι στις 24 Απριλίου (100 χρόνια). Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα αναγκάζει τους παγκόσμιους ηγέτες να διαλέξουν ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Ερεβάν και έχασε την ευκαιρία να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την νίκη στην Καλλίπολη στις 18 Μαρτίου μαζί με τους παγκόσμιους ηγέτες.


Θα πάνε Αρμενία Πούτιν,Ολάντ, ίσως Κέρι

Να σημειώσουμε  ότι ήδη έχει ανακοινωθεί  πως ο  πρόεδρος της Ρωσίας κ.Βλαντιμίρ Πούτιν θα μετάσχει στην τελετή για την Γενοκτονία των Αρμενίων που θα οργανωθεί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, για την  100η επέτειο των γεγονότων του 1915..Οι Αρμένιοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία του Γάλλου προέδρου κ. Francois Hollande στο Έρεβαν. Και είναι επίσης πιθανό, έχει αναφερθεί,  ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ίσως ο υπουργός Εξωτερικών, κ. John Kerry, να παραστεί. 

Ο ηγέτης της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, επέλεξε να διεξάγει τις τελετές για τα 100 χρόνια της Καλλίπολης στις 24 Απριλίου, πυροδοτώντας έτσι μια απευθείας σύγκρουση με τις εκδηλώσεις μνήμης στο Έρεβαν. Εχει σχεδόν ομολογηθεί από διαφόρους στην Τουρκία ότι ''το προφανές συμπέρασμα είναι ότι επρόκειτο για μια άμεση προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή και οι προσκεκλημένοι από τις εκδηλώσεις μνήμης των Αρμενίων''...

''Γέφυρα'' Καλλίπολης -Λήμνου

Γενικά πάντως οι εκδηλώσεις στην Καλλίπολη μπορεί να μην έχουν τις αναμενόμενες διεθνείς παρουσίες- θα έχουν όμως προσέλευση τουριστών κυρίως από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Και μερίδιο διεκδικεί και θα πάρει και η Λήμνος.που ειναι σε ανοιχτή γραμμή με φορείς του Τσανακαλέ
Και αυτό διότι η Λήμνος, είχε τη δική της συμβολή στην μάχη της  Καλλίπολης, που είχε  120.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές- Τουρκία και συμμαχικές δυνάμεις. 
Η Λήμνος ήταν το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων για την κατάληψη των Δαρδανελίων. Από το λιμάνι του Μούδρου απέπλεαν τα πολεμικά πλοία που μετέφεραν  στρατεύματα στα Στενά, εκεί στρατοπέδευσαν δεκάδες χιλιάδες άντρες της Αντάντ, εκεί είχαν εγκαταστήσει νοσοκομεία, εκεί ετάφησαν  και παραμένουν σε συμμαχικά κοιμητήρια εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες.Και για αυτό κάθε χρόνο χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί την επισκέπτονται και προσκυνούν τον τόπο που βρίσκονται θαμένοι πρόγονοί τους..

Και φρεγάτες Αυστραλίας -Νέας Ζηλανδίας στην Λήμνο

Ήδη οι φορείς του τόπου έχουν κάνει σημαντικές προετοιμασίες για την υποδοχή των επισκεπτών - τον Απρίλιο , αλλά και όλο το καλοκαίρι.Στις εκδηλώσεις πρωτοστατούν η Περιφέρεια, οι Δήμοι  αλλά και το ΓΕΕΘΑ
.Στη Λήμνο αναμένονται δύο  φρεγάτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία- ίσως ο αριθμός αυξηθεί

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ