Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Χαραμάδα” ελπίδας από Κέρι για “πολιτική μετάβαση στη Συρία”

17.11.2015 | 15:13
Η Συρία απέχει ίσως μερικές εβδομάδες μόνο από την πολιτική μετάβαση, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά τον διεθνή συμβιβασμό που επετεύχθη στη Βιέννη, το περασμένο Σάββατο.
“Θεωρητικά απέχουμε εβδομάδες από την επίτευξη μιας μεγάλης μετάβασης στη Συρία και θα διατηρήσουμε την πίεση σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεν μιλάμε για μήνες, μιλάμε για εβδομάδες,” είπε ο Κέρι.
“Τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία και να τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα γιγάντιο βήμα”, πρόσθεσε ο Κέρι αναφορικά με το κείμενο της Βιέννης που προβλέπει μια συνάντηση ανάμεσα στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης έως την 1η Ιανουαρίου 2016.
Κατάπαυση του πυρός, εκλογές και ένα νέο σύνταγμα προβλέπονται επίσης από τον συμβιβασμό της Βιέννης που υπογράφηκε το Σάββατο από είκοσι δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν και άλλες αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται στο τραπέζι” των διαπραγματεύσεων, “είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα τεσσεράμισι χρόνια” που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία.
Ο ίδιος κάλεσε επίσης τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει συριακές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, να τις συγκεντρώσει σύντομα υπό την αιγιδα του ΟΗΕ, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να συναντήσουν αντιπροσώπους της συριακής κυβέρνησης.
Πάντως η σύνοδος της Βιέννης, η οποία τόνωσε τις ελπίδες για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, “σκόνταψε” και πάλι στην τύχη του προέδρου Άσαντ. Οι Ευρωπαίοι, οι Άραβες και οι Αμερικανοί επιθυμούν να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον σύμμαχό τους. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ