Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ - 5 πιλότοι το "αναβίωσαν"

12.09.2013 | 00:17
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που πραγματοποιείται στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα - από την Αθήνα στην Σπάρτη!

Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Έχει ''ιστορία'' 2.503 ετών, ωστόσο η σύγχρονη αναβίωσή του ως αγώνισμα ξεκίνησε  πριν 30 χρόνια από το μεράκι 5 Βρετανών Αεροπόρων! Φέτος δε δίνεται και μια ευκαιρία να ''συμμετάσχουμε'' όλοι με μια δωρεά 10 ευρώ σε 5 κοινωνικούς φορείς που θα πολλαπλασιαστεί!

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. 

Η ''δοκιμή'' των Βρετανών το 1982

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το Σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.


Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα περίπου 250 χιλιόμετρα  που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.


Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.
Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Η υπερ-δρομέας Κασσίμη για την Φλόγα και τους άλλους φορείς
 
Φέτος λοιπόν στην διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη ''για καλό σκοπό'' θα τρέξει, μεταξύ άλλων, και  η υπέρ- μαραθωνοδρόμος Σοφία Κασσίμη. 
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ''δύο στόχους και δύο όνειρα'' θα πραγματοποιήσει η Σοφία Κασσίμη, 42 ετών, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, στις 27-28 Σεπτεμβρίου.

Πρώτον, τον τερματισμό στο Σπάρταθλον, τον ιστορικό αγώνα δρόμου 250 χιλιομέτρων, που διασχίζει 5 νομούς, με αφετηρία την Ακρόπολη και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη. 

Και, δεύτερον,  την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη στήριξη 5 φορέων με σημαντικό έργο κοινωνικής προσφοράς στην Αττική,την Κόρινθο, την Αρκαδία, Αργολίδα και την Λακωνία.- με μεγαλύτερη και πιό ''γνωστή'' από αυτούς την ΦΛΟΓΑ, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Με την φανέλα της Φλόγας η Σοφία Κασσίμη έχει τρέξει πολλές φορές καθώς είναι δραστήριο μέλος της Ομάδας Εθελοντών.

''Συμμετέχετε'' - συνεισφέρετε με 10 ευρώ

H Σοφία Κασσίμη  έχει τερματίσει ήδη μία φορά στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Αθλήτρια από μικρή ηλικία έχει τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους-υπερμαραθωνίους. Φέτος, συμμετέχει ξανά στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποδεχόμενη την πρόσκληση της WIND να τρέξει για να συγκεντρωθούν χρήματα και να δοθούν στους 5 φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, έναν σε κάθε νομό που διασχίζει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Μέσα από τον μηχανισμό προσφοράς δωρίστε €10 για κάθε μισό χλμ της διαδρομής. Μπορείτε να επιλέξετε μία ή πολλαπλές δωρεές, στο ίδιο ή και σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής. Η WIND θα τριπλασιάσει το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί και θα το επιμερίσει στα πέντε ιδρύματα.
Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε τον τρόπο συμμετοχής και συνεισφοράς:
 http://doitlikekassimi.gr/

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ