Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ!

10.10.2014 | 18:58
Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ, πρωτοστάτες στο φιλοδημοκρατικό κίνημα, κάλεσαν τις δυνάμεις τους να ανασυγκροτηθούν μαζικά σήμερα μετά την ματαίωση των διαπραγματεύσεων από τις τοπικές αρχές. Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των φοιτητών. Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο; Για την ώρα, ρίχνει αιχμές προς τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Κίνας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα στο Βερολίνο.

Οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τρία σημεία στο Χονγκ Κονγκ αλλά είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν στις 19.30 τοπική ώρα (14.30' ώρα Ελλάδος) κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και πάλι σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ηγετών του φιλοδημοκρατικού κινήματος οι οποίοι ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να προετοιμαστούν για μια μακρά κινητοποίηση, μετά την ακύρωση των διαπραγματεύσεων με τις τοπικές αρχές.
Στόχος τους είναι διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση από την κυβέρνηση της προγραμματισμένης σήμερα συνάντησης. Οι αρχές εξήγησαν ότι αρνούνται να έχουν συνομιλίες υπό την απειλή των φοιτητών για ενίσχυση της κινητοποίησή τους.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο στέλνει το λάθος μήνυμα στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, μετά την ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στο έδαφος που ανήκει από το 1997 στην κινεζική κυριαρχία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να αναμιγύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ που είναι ένα εσωτερικό θέμα της Κίνας. "Η έκθεση του αμερικανικού αυτού οργάνου διαστρεβλώνει τα γεγονότα και αποτελεί εσκεμμένη επίθεση στην Κίνα. Εκφράζουμε τη έντονη δυσαρέσκειά μας γι αυτό. Ζητούμε η επιτροπή αυτή να σταματήσει την λανθασμένη ανάμιξή της και να μην βλάπτει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Το όργανο αυτό οφείλει να μιλά και να ενεργεί προσεκτικά, να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στο Occupy Central και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες ή να τους υποστηρίζει", τόνισε. Η ετήσια έκθεση του Κονγκρέσου που συνέταξε η εκτελεστική επιτροπή του Κονγκρέσου για την Κίνα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήξουν την υποστήριξή τους για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και την προώθηση της καθολικής ψηφοφορίας.
Το Χονγκ Κονγκ διανύει τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997

Παρότι η Κίνα δέχτηκε η προσεχής εκλογή του αρχηγού της κυβέρνησης του αυτόνομου εδάφους το 2017 να γίνει με καθολική ψηφοφορία, προτίθεται να διατηρήσει τον έλεγχο επί των υποψηφίων, πρόταση που κρίνει απαράδεκτη το φιλοδημοκρατικό κίνημα. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του κυβερνήτη Λεούνγκ Τσουν-γινγκ, τον οποίο χαρακτηρίζουν μαριονέτα του Πεκίνου.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Τη Δευτέρα η ζωή ανέκτησε τον κανονικό της ρυθμό, αν και μικρός αριθμός διαδηλωτών διατηρεί την κατάληψη τριών δημοσίων χώρων στο Χονγκ Κονγκ, όπου δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι με οδοφράγματα.
Σήμερα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ κατέβηκαν και πάλι κατακλύζοντας κατά χιλιάδες τους δρόμους της σύγχρονης μεγαλούπολης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες, καθώς καμιά πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη για την παραμικρή παραχώρηση.

Για τον Σάνι Λι, αναλυτή στο Ινστιτούτο για την παιδεία του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη μετά την απόφαση των φιλοδημοκρατικών βουλευτών του νομοθετικού συμβουλίου να ξεκινήσουν εκστρατεία κωλυσιεργίας. " Αν η κινητοποίηση συνεχιστεί ακόμη επί εβδομάδες, πιστεύω ότι η επέμβαση της αστυνομίας θα είναι αναπόφευκτη". Η αστυνομία τηρεί διακριτική στάση μετά τη ρίψη δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών στις 28 Σεπτεμβρίου, κίνηση που δεκαπλασίασε το μέγεθος της διαδήλωσης και προκάλεσε οργή τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στο εξωτερικό.

Η ομάδα Anonymous απειλεί με μπλακ άουτ τις ιστοσελίδες των κυβερνήσεων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ και με διαρροή χιλιάδων στοιχείων κυβερνητικών διευθύνσεων email.Η ομάδα των ακτιβιστών χάκερς, υπό τον τίτλο "Επιχείρηση Χονγκ Κονγκ" (Operation Hong Kong) ή '#OpHongKong' ή '#OpHK' στο Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαπολύσει επίθεση κατά των σέρβερς της κινεζικής κυβέρνησης μέσω του Distributed Denial of Service (DDoS).

"Σάς προειδοποιούμε, προετοιμαστείτε, προσπαθείστε να το σταματήσετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να βγάλετε εκτός λειτουργίας όλες τις ιστοσελίδες σας. Κίνα δεν μπορείς να μάς σταματήσεις. Επρεπε να μάς περιμένεις πριν κάνεις κατάχρηση της εξουσίας σου κατά των πολιτών του Χονγκ Κονγκ".

Μεταξύ των ιστοσελίδων που οι Anonymous απειλούν να πλήξουν είναι των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Αμυνας, Δικαιοσύνης της Κίνας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Χονγκ Κονγκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, υποδεχόμενη σήμερα στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια "ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων" για την επίλυση της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ζητώντας περισσότερη δημοκρατία.

Η Μέρκελ απέφυγε πάντως να ασκήσει κριτική στο κινεζικό καθεστώς όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στην καγκελαρία. Είπε μόνο ότι "ελπίζει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο μιας ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων".

"Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και ελπίζω ότι θα συνεχιστούν έτσι", είπε η Μέρκελ. "Σε κάθε περίπτωση, ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές", συνέχισε.

Η επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάρτιο. Σκοπός της επίσκεψης είναι η οικονομική συνεργασία με το Βερολίνο και το άνοιγμα των αγορών

Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφιών: Reuters 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ