Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Χίος: Διαψεύδει το Λιμενικό τα περί προσπάθειας εμβολισμού σκάφους από τουρκικό πλοίο

04.04.2018 | 18:54
Σε διάψευση προχώρησε το Λιμενικό, για τα περί προσπάθειας εμβολισμού σκάφους του από τουρκικό πλοίο στην Χίο. Όπως σημειώνει, το τουρκικό σκάφος μπήκε μεν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο δεν προσπάθησε να χτυπήσει το ελληνικό. Όπως σημειώνει το Λιμενικό, πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής άφησε επί της ουσίας μια λέμβο γεμάτη μετανάστες να μπουν στα ελληνικά ύδατα, χωρίς να επέμβουν.

Όταν αυτή βρισκόταν πλέον στην δικαιοδοσία του Ελληνικού λιμενικού, ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης, καθώς κάποιοι από τους μετανάστες είχαν πέσει στην θάλασσα.

Τότε το τουρκικό πλοίο «θυμήθηκε» να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης, μπαίνοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και εμποδίζοντας επί της ουσίας την διάσωση.

Ωστόσο όπως σημειώνεται δεν υπήρξε καμία προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του λιμενικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι:

Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου»

Οι πρώτες πληροφορίες 

Αρχικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, εμφανίστηκε πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η πρώτη ενημέρωση ανέφερε πως το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος 611 του λιμεναρχείου της Χίου. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στο onalert.gr ότι η ενημέρωση που είχαν από το λιμεναρχείο της Χίου μιλά για παρεμπόδιση της επιχείρησης διάσωσης. Το τουρκικό σκάφος, αναφέρεται, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς στην περιοχή της διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν επιβεβαιώνει την απόπειρα εμβολισμού από το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, κάτι όμως που έρχεται σε ευθεία αντίθεση σε όσα μετέφεραν στον «Πολιτη Χίου» άτομα που ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ