Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς διαβατήρια οι Τούρκοι στην Ευρώπη

16.12.2013 | 23:09
Η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών, ενώ σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων των Τούρκων εντός των συνόρων της σε χρονικό διάστημα τριών ετών και έξι μηνών.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, δήλωσε ότι αυτή «η συμφωνία αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο σηματοδοτείται η έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο μερών.

Ως προς το καθεστώς των θεωρήσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι διόλου ανησυχητικό ότι θα αρθεί το καθεστώς των θεωρήσεων στην ΕΕ. Οι απαιτήσεις θεώρησης θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι δεν έχουν αρθεί βλάπτει μόνο την Ένωση […]. Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα από την οποία οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν, αλλά χώρα στην οποία επιστρέφουν. Σήμερα, η κατάσταση δεν είναι πλέον τέτοια που να απαιτεί από τους πολίτες να φύγουν για οικονομικούς λόγους ή για λόγους περιορισμού των ελευθεριών τους».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων, ξεκινάει μία νέα περίοδος στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών η συνεργασία ΕΕ και Τουρκίας κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά.

«Σήμερα ενώνουμε ανθρώπους και οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξεκινούμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες παράλληλα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσα σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών», είπε η Επίτροπος,
«Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν υποστεί πιέσεις από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και αναμένουμε σύντομα να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας, κυρίως με τη μείωσή τους», συμπλήρωσε η κα Μάλμστρεμ. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ