Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ξόρκια" για τη βολή των S300 στη Κρήτη σήμερα - Ποιος Τούρκος θα την παρακολουθήσει

13.12.2013 | 00:01
Παρασκευή και 13, ώρα 11.00 με κάμποση συννεφιά και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, γίνεται η πρώτη βολή των S300 στη Κρήτη. Τα “ξόρκια” για να βοηθήσει ο καιρός έχουν αρχίσει εδώ και μέρες. Η αγωνία δεν έχει να κάνει με τους S300 αλλά με τον εναέριο στόχο που θα πλήξει ο πρώτος πύραυλος που θα εκτοξευθεί.

Το πάτημα του fire θα παρακολουθήσουν πλάϊ, πλάϊ οι υπουργοί Άμυνας και Κύπρου ,Αβραμόπουλος και Φωτίου. Και φυσικά οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ο ακόλουθος άμυνας της τουρκικής πρεσβείας.

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι και αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς οι ελληνικές συστοιχίες S300 είναι οι μοναδικές αυτού του τύπου που βρίσκονται στην κατοχή μιας δυτικής χώρας.

Η ιστορία τους ξεκίνησε το 1997, όταν τους παρήγγειλε η τότε κυπριακή κυβέρνηση Κληρίδη, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Η δημοσιοποίηση της παραγγελίας αυτής συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς προς τη Λευκωσία και απειλές της Τουρκίας και τελικά, το 1998, οι συστοιχίες S300 δεν παραδόθηκαν στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη, όπου και αποθηκεύτηκαν για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Τυπικά η Ελλάδα απέκτησε την ιδιοκτησία των συστοιχιών S300 το 2007.

Η διαδικασία επανενεργοποίησης των S300 κρατά πολλά χρόνια . Και σήμερα επιτέλους το σήριαλ φαίνεται να τελειώνει. 

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η "ασπίδα" των S 300


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ