Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Αθλητικά

Τα "χρυσά" κορίτσια της Εθνικής Πόλο στο ΥΠΕΠΘ

25.09.2014 | 17:08
Την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης νέων γυναικών, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Οστια, υποδέχθηκε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. Το «παρών» στην συνάντηση έδωσαν οι 10 από τις 13 πολίστριες (απουσίαζαν οι αδελφές Ιωάννα και Στεφανία Χαραλαμπίδη, που έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ όπου σπουδάζουν, καθώς και η Στεφανία Τερεφού που βρίσκεται στη Γαλλία, καθώς του χρόνου θα αγωνιστεί στη Λιλ), συνοδευόμενες από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, τους ομοσπονδιακούς προπονητές, Γιώργο Μορφέση και Στέφανο Λέανδρο, την έφορο Βάσω Γαρελίδη, καθώς και τον γιατρό Κυριάκο Νανούση.

Ο κ.Ανδριανός συνεχάρη τις πολίστριες και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υγρός στίβος, κυρίως σε θέματα εγκαταστάσεων. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε: «Δεν έχω την τάση να φωτογραφίζομαι με αθλητές. Αυτό που έχω την υποχρέωση να κάνω είναι να είμαι δίπλα τους και ειδικά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι τομείς που έχουν πληγεί από την κρίση και προσπαθώ μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να λύσω προβλήματα, γιατί αυτό οφείλω να κάνω για το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού. Βλέπουμε ότι αυτά τα παιδιά μας κάνουν υπερήφανους για πολλοστή φορά μέσα σε μη συνηθισμένες συνθήκες, καθώς η αξία αυτών των μεταλλίων είναι διπλή μέσα σε περίοδο που δεν υπάρχουν "παχιές αγελάδες" στον ελληνικό αθλητισμό. Είμαι κοντά σε αυτά τα παιδιά και στους υπεύθυνους, ώστε να λύνονται προβλήματα και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για τα οποία συζητήσαμε αρκετή ώρα, τα οποία υφίστανται εδώ και δεκαετίες. Βεβαίως δεν είναι εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη, σε αυτό το κλίμα της δημοσιονομικής κρίσης, να βρίσκει κανείς άμεσα τις λύσεις, οι οποίες θέλουν πολλά χρήματα. Προσπαθούμε και στο ΟΑΚΑ να δώσουμε τις λύσεις και να φροντίσουμε για τις συντηρήσεις και τις αδειοδοτήσεις για τα κολυμβητήρια, με σχέδια νόμου, καθώς έχουμε πλέον την ευθύνη για το ΟΑΚΑ,το ΣΕΦ, το Καυτανζόγλειο και τον Άγιο Κοσμά. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τις εγκαταστάσεις που οφείλουμε να τους δώσουμε για να αθλούνται μέσα στις σωστές συνθήκες. Αυτό βέβαια που τονίζω για άλλη μια φορά είναι οι οικονομικές συνθήκες που πλήττουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και φυσικά τους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Διαθεσόπουλο. Ξέρει ότι και φέτος παλέψαμε και χρηματοδοτήσαμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι τις ομοσπονδίες αλλά και κάποια σωματεία, καθώς βγήκαν επιχορηγήσεις και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να χρηματοδοτηθούν όσα σωματεία δεν έχουν πάρει όσα τους αναλογούν. Μπορεί να είναι μικρές, συμβολικές οι επιχορηγήσεις, όμως δείχνουμε και σε αυτό το κομμάτι ότι δίνουμε μεγάλη σημασία και στο σωματείο που είναι ο πυρήνας του αθλητισμού. Πρέπει βεβαίως και οι ομοσπονδίες μέσα σε αυτές τις συνθήκες να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τους αθλητές μας σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, καθώς πολλές φορές γίνομαι δέκτης παραπόνων από αθλητές πολλών Ομοσπονδιών, που διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα συμμετοχής σε αγώνες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι ομοσπονδίες παίρνουν χρήματα και πρέπει να γίνει σωστή διαχείρισή τους, εξορθολογισμός δαπανών, γιατί το βάρος πρέπει να πέσει στον αθλητή. Οι ομοσπονδίες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν γιατί υπάρχουν τα σωματεία και ότι υπάρχουν γιατί υπάρχουν οι αθλητές».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε μια τέτοια συνάντηση, περισσότερο εθιμοτυπική, δε θα μπορούσαν να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον αθλητισμό και είναι φυσικό και επόμενο, γιατί ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή η χώρα. Δεν είναι άλλο κομμάτι της ελληνικής Πολιτείας ο αθλητισμός, είναι ένα κομμάτι που βιώνει όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την ελληνική κοινωνία. Εμείς, αναλογιζόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες, δεν αναφερθήκαμε σε πολλά προβλήματα αλλά σε ένα και μοναδικό, που είναι καταλυτικό και από τα στοιχειώδη που χρειάζονται για να υπάρχει Εθνική ομάδα και προετοιμασία. Λίγο καλύτεροι όροι για να προετοιμάζονται καλύτερα οι Εθνικές ομάδες και τα σωματεία μας, γιατί και τα σωματεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα κολυμβητήρια. Και όπως είπε ο κ. υφυπουργός, οι αθλητές δεν είναι μεταφυσικές έννοιες, ούτε τους παίρνουμε από το σουπερμάρκετ. Από τα σωματεία τους παίρνουμε, απλώς η Εθνική ομάδα τους δίνει το κάτι παραπάνω, το κάτι καλύτερο για να μπορέσουμε να υπάρχουμε σε Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και μεγάλες διοργανώσεις. Θέλουμε να έχουμε περισσότερους και καλύτερους αθλητικούς χώρους για να μπορούμε να προπονούμαστε. Δεν είναι δυνατόν, παραμονές Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τα παιδιά να προπονούνται σε... πράσινα νερά. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν και οι επιτροπές διοίκησης, γιατί όταν διορίζεται κάποιος κάπου πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και έχει ευθύνες και όχι να περιμένει τα πάντα εξ ουρανού. Αν εμείς ως ΚΟΕ περιμέναμε τα πάντα δε θα υπήρχαμε, γιατί είναι δύσκολες οι αντικειμενικές συνθήκες. Προσπαθούμε μόνοι μας, μέσα από την εμπειρία μας και την αγάπη μας για το χώρο, να βρίσκουμε λύσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπεύθυνοι των Δήμων που έχουν τα κολυμβητήρια και οι υπεύθυνοι των διοικήσεων, όπου διορίζονται, να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία. Είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν για να στηρίξουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα αυτός ο λαός και αυτό το κράτος, Πιστεύω ότι ο κ. υφυπουργός έχει τη βούληση και τη θέληση να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και πιστεύω ότι θα σταθεί αρωγός. Πέρα από το ΟΑΚΑ, για το οποίο τέθηκε ζήτημα, το βασικό μας πρόβλημα είναι το κλειστό καταδυτήριο του Αγίου Κοσμά, γιατί είναι το μόνο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις καταδύσεις και τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Δε γίνεται να έχει βγάλει ο υφυπουργός κονδύλι 60.000 ευρώ για να αγοραστούν νέες σανίδες, καθώς από το 2004 υπάρχουν ακόμη οι παλιές, και το ζήτημα να "παγώνει" λόγω της επιτροπής διοίκησης γιατί δεν ξέρει αν θα λειτουργήσει ο χώρος. Δεν είναι νοοτροπία αυτή, τα χρήματα πρέπει να δοθούν για να αξιοποιηθούν».

Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Μορφέσης: «Ο υφυπουργός είναι γνώστης των προβλημάτων και έχει δώσει τον τελευταίο καιρό αρκετές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο, το βασικότερο εκ των οποίων είναι το θέμα με τα κολυμβητήρια, με τον ίδιο να προσπαθεί να δώσει λύσεις τόσο με τον Άγιο Κοσμά και το Ζάππειο, όσο και με το ΟΑΚΑ. Η συνάντηση που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα κράτησε πάνω από μία ώρα και νομίζω πως ήταν ουσιαστική».

Τις πρωταθλήτριες Ευρώπης ζήτησε και συνάντησε και ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τις συνεχάρη για την επιτυχία τους και τόνισε: «Είναι μεγάλη κληρονομιά για το ελληνικό πόλο και την κοινωνία στην οποία ζούμε, αυτό το χρυσό μετάλλιο. Παλιότερα οι αθλητές και αθλήτριες είχαν όλα τα στηρίγματα για να μπορούν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, ενώ εσείς είστε όπως κάποιοι αθλητές πριν το 1981, όταν και υπήρχαν πενιχρά ποσά που δίνονταν για τον αθλητισμό. Από τη δική μας πλευρά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας παρέχεται και η κατάλληλη μόρφωση. Σας ευχαριστούμε για τις επιτυχίες που μας χαρίζετε».
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ