Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΕΘΑ: "Τέθηκαν βάσεις για γρήγορη στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία"

14.02.2019 | 15:59
Μετά το πέρας της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε δηλώσεις, όπου και έκανε μια εκτίμηση των συνομιλιών που πραγματοποίησε στο διάστημα αυτών των δύο ημερών ( 13 - 14 Φεβρουαρίου) εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων αναφορικά τόσο με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την ένταση στο Αιγαίο όσο και με την ενσωμάτωση της "Βόρειας Μακεδονίας" στη Συμμαχία και τον ρόλο των ελληνικών ΕΔ στη διαδικασία αυτή.

Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να κάνει  μία εκτίμηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε αυτές τις δύο ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι:

"Η συνάντηση αυτή στο ΝΑΤΟ ήταν αρκετά κρίσιμη. Αυτές τις ημέρες έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Η μία συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή, ήταν με τον Τούρκο ομόλογό μου, για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου".

Στη συνέχεια προσέθεσε πως "η επόμενη συνάντηση ήταν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα ΝΑΤΟ, οργάνωσης και νατοϊκών αποστολών, στις οποίες συμμετέχουμε.

Στη συνέχεια, η συνάντησή μου με την ομόλογό μου της Βόρειας Μακεδονίας κα. Sekerinska, με την οποία θέσαμε τις βάσεις για τη γρήγορη στρατιωτική συνεργασία με σκοπό να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να προετοιμαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας για να συνενωθούν με το ΝΑΤΟ".

Σχετικά με την σημερινή ατζέντα ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε ότι "σήμερα, το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από όλα ήταν οι νατοϊκές επιχειρήσεις, αν συνεχίζουμε να συμμετέχουμε, τα προβλήματα που εμφανίζονται και όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με αυτές τις επιχειρήσεις και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, για την οποία ανταλλάξαμε μερικές απόψεις.

Η μεθοδευμένη αυτή συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το μεγαλύτερο project από αυτά που βλέπουμε είναι στα πλαίσιο της PESCO (Permanent Structured Cooperation), στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα συνεργασίας, ειδικά στα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και βέβαια σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά από τον EDA (European Defence Agency), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα –αν θυμάμαι καλά - είναι ένα ύψος γύρω στα 30 δις. Νομίζω, σήμερα, έκλεισε αυτή η συνάντηση, με πολύ καλά αποτελέσματα και θα δούμε στη συνέχεια τις εξελίξεις.

Ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως "αυτό που τελικώς προέχει μέσα από αυτές τις συναντήσεις και τις επαφές, η προσπάθεια και ο στόχος μας μονίμως είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή, να λιγοστέψουν τα προβλήματα και να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αίσθηση ασφαλείας στην περιοχή και στους ανθρώπους που ζουν σε αυτό τον χώρο".

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ