Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμένος: Μεγάλες δυνατότητες για την Ελλάδα από την υπογραφή της PESCΟ

13.11.2017 | 20:01
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η επίσημη δήλωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή στη δημιουργία της «Ευρώπης της Άμυνας», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
"Η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να είναι ιστορική" δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χαιρετίζοντας τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), την οποία προσυπέγραψαν την Δευτέρα 23 χώρες.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε πως οι δυνατότητες να επωφεληθεί η Ελλάδα από το υπό σύσταση Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι μεγάλες, καθώς πρόκειται να υπάρξει, για πρώτη φορά, χρηματοδότηση της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία. Συγχρόνως ανέφερε, πως "προϋπόθεση να προχωρήσει η ευρωπαϊκή Άμυνα είναι όλες οι χώρες της ΕΕ να σέβονται και να προστατεύουν τα σύνορα της Ένωσης".

Ωστόσο ανέφερε, ότι δεν υπάρχει ακόμη στρατιωτική διασύνδεση για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ότι χρειάζεται συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων έως 20%, ενώ τα κράτη που μετέχουν στην PESCO θα έχουν bonus χρηματοδότησης ακόμη 10%, και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη 20%, φτάνοντας σε σύνολο χρηματοδότησης 50% του έργου. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει προτείνει τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, λόγω και της δυναμικής επιστροφής της αμερικανικής βιομηχανίας. Και εξήγησε ότι την "Κοινή Ειδοποίηση" για την PESCO την υπέγραψαν μόνον 23 χώρες, επειδή κάποιες διατηρούν επιφυλάξεις στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας. Όπως επισημάνθηκε, "οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν κάθε συμφέρον να πραγματοποιούν συνέργειες με τις χώρες του ΝΑΤΟ και συνεπώς αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς με αυτή την χρηματοδότηση ανοίγονται νέες προοπτικές".

Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε τη θέση, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει η Τουρκία μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά, κάτι που δεν γίνεται εφόσον αμφισβητεί την Κύπρο.

Ο Π. Καμμένος σημείωσε, επίσης, πως η συγκυρία βοηθά να γίνονται κατανοητές οι ελληνικές θέσεις και πως ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της σταθερότητας και των σχέσεων που χτίζει με πολλές άλλες χώρες.
Επίσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας καλωσόρισε τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όπως επεσήμανε στην ομιλία του δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς σεβασμό στα σύνορα της Ευρώπης, όπου ανατολικά είναι τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, ούτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ