Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Γιλντιρίμ - Τσαβούσογλου στην Αθήνα - Τι θα συζητηθεί

18.06.2017 | 00:07
 Του Σπύρου Σιδέρη

Εν αντιθέσει με ότι καταγράφεται στην καθημερινή εγχώρια ειδησεογραφία για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ [Binali Yildirim] σηματοδοτεί μια προσπάθεια της Τουρκίας για την συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες.

Αν και στην ατζέντα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Binali Yildirim το Κυπριακό βρίσκεται στην πρώτη θέση των συνομιλιών κάτι που επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, μεταφορές, επικοινωνία και ενέργεια θα απασχολήσουν τους δυο ομολόγους.

Με την οριστικοποίηση των Υπουργών που θα ακολουθήσουν στην αυθημερόν επίσκεψη του Binali Yildirim φαίνεται και η διάθεση των προθέσεων της Τουρκικής πλευράς, να αναπτύξει τις συνέργιες και τις συνεργασίες της με την Ελλάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, εκτός του ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, ο Υπουργός Εργασίας Mehmet Müezzinoğlu και ο Υπουργός Μεταφορών Ahmet Arslan.

Όπως γίνεται σαφές στις δίωρες προγραμματισμένες συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τσίπρα Γιλντιρίμ και τις διμερείς των ομολόγων Υπουργών, θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, όπου θα γίνει εκτενείς αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 8 Μαρτίου του 2016 στο πλαίσιο της 4ης Ανώτατης Συνόδου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη και η προετοιμασία της 5ης Ανώτατης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη.

Το Κυπριακό που είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα συζητήσουν τόσο οι δυο Πρωθυπουργοί όσο και οι ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και Mevlut Cavusoglu με στόχο να υπάρξει σύγκλιση αλλά και προετοιμασία του κειμένου που θα παρουσιάσει ο Espen Barth Eide στις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη των συνομιλιών στο Crans-Montana της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου. Επίσης θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, το Συριακό, την κρίση του Κόλπου, το Προσφυγικό, τα ευρωτουρκικά και φυσικά τις διμερείς σχέσεις.

Σε θέματα ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνίας θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των ομολόγων υπουργών, διαμορφώνοντας την ατζέντα για την επικείμενη 5η Ανώτατη Σύνοδο Συνεργασίας των δυο χωρών στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν στην Σμύρνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα γύρω στις 13:00 θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς προς τα media και στη συνέχεια ο Binali Yildirim πραμγατοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Binali Yildirim σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Περί της 16:00 o Τούρκος Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο κι από εκεί θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή όπου θα συμμετάσχει στο θρησκευτικό Iftar. Τον Τούρκο Πρωθυπουργό ίσως συνοδεύει και η σύζυγος του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΙΒΝΑ.

Αργά το βράδυ ο Binali Yildirim θα επιστρέψει στην Τουρκία μέσω Αλεξανδρούπολης.

IBNA

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ