Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπεραισιόδοξος ο αμερικανικός στρατός στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

11.08.2016 | 22:54
 Μια έκθεση του Κογκρέσου τονίζει ότι η ανάλυση που είχε κάνει η Κεντρική Διοίκηση (σ.σ. USCENTCOM, το στρατηγείο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή) όσον αφορά τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ήταν υπερβολικά αισιόδοξη το 2014 και το 2015 σε σύγκριση με τις εξελίξεις στο πεδίο και με άλλες αναλύσεις.

Η έκθεση αυτή εκπονήθηκε από μια ειδική ομάδα που ίδρυσαν οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και τις Αμυντικές Δαπάνες.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι καταγράφηκε «ευρεία δυσαρέσκεια» μεταξύ των αναλυτών της USCENTCOM, διότι θεωρούσαν πως οι ανώτεροί τους διαστρέβλωναν τη δουλειά τους.

«Αυτό που έγινε στη CENTCOM είναι απαράδεκτο—οι πολεμιστές μας υφίστανται τα πάνδεινα όταν παρουσιάζονται στους ανώτατους διαμορφωτές πολιτικής λαθεμένες αναλύσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώσπου να το διορθώσουμε αυτό», επισήμανε ο Κεν Κάλβερτ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής και μέλος της ειδικής ομάδας.
Το αποκορύφωμα της ταχύτατης κατάκτησης αχανών εκτάσεων από τους τζιχαντιστές του ΙΚ είχε καταγραφεί το 2014, όταν η οργάνωση αυτή άρπαξε εδάφη από το Ιράκ μέχρι την κεντρική Συρία.

Ο Πάτρικ Έβανς, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισήμανε πως το υπουργείο Άμυνας διεξάγει μια χωριστή, δική του έρευνα για το ζήτημα, και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμιά δράση ή να προβεί σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχόλιο για την έκθεση του Κογκρέσου.
Μιλώντας γενικά πάντως, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν ένα ευρύ φάσμα εκτιμήσεων.

«Οι ειδικοί μερικές φορές διαφωνούν όσον αφορά την ερμηνεία περίπλοκων δεδομένων, και η κοινότητα των πληροφοριών και το υπουργείο Άμυνας τάσσονται υπέρ του υγιούς διαλόγου για τέτοια ζωτικής σημασίας θέματα εθνικής ασφαλείας», ανέφερε ο Έβανς.
Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για την έκθεση.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ