Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπο τον έλεγχο ανταρτών το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία

11.01.2013 | 13:22
Το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της βόρειας Συρίας τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ύστερα από πολλές ημέρες σφοδρών μαχών, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι μάχες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ σταμάτησαν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και η βάση αυτή πέρασε πλήρως στα χέρια των ανταρτών. Ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αξιωματικών τράπηκε σε φυγή τα ξημερώματα", δήλωσε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου.

Είναι πολύ σημαντική η κατάληψη του αεροδρομίου Ταφτάναζ στη βορειοδυτική Συρία, καθώς είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση που περνά στον έλεγχο των ανταρτών από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος πριν από 22 χρόνια. Το αεροδρόμιο μπορεί να δέχεται 60 ελικόπτερα όταν λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς, είπε ο Ραμί Άμπντελ Ραχμάν.

Οι περισσότεροι στρατιώτες εγκατέλειψαν τη βάση και νωρίς το πρωί είχαν μείνει λίγοι άνδρες που πολεμούσαν ακόμη. Το καθεστώς απέσυρε όλα τα ελικόπτερά του, εκτός από 20 που δεν λειτουργούν.

Το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι μαχητές του τζιχάντ (του ισλαμικού ιερού πολέμου) είχαν καταλάβει μέρος του αεροδρομίου το οποίο πολιορκείτο επί εβδομάδες. Από το αεροδρόμιο αυτό απογειώνονταν τα αεροσκάφη για να πραγματοποιούν επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αντάρτες του Ισλαμικού Μετώπου, μιας συμμαχίας αρκετών ισλαμικών οργανώσεων, είπαν ότι το Ταφτάναζ είναι η μεγαλύτερη βάση ελικοπτέρων στη βόρεια Συρία και η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ