Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης ο Οτσαλάν

14.04.2014 | 13:48
Δεκτή έγινε από την Επιτροπή Νόμπελ η υποψηφιότητα του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ, επικαλούμενη τον ιρακινό πολιτικό Χεβάλ Κουεστάνι, μέλος της τοπικής βουλής του Κουρδιστάν για το Κίνημα Αλλαγής.

«Το μήνυμα του Οτσαλάν το 2013 στο Νεβρόζ έδινε έμφαση στην ειρήνη και τη δημοκρατία. Ήταν ένα μανιφέστο για ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος. Το γεγονός ότι το περιοδικό TIME τοποθέτησε τον Οτσαλάν ως τα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο ήταν ένας ακόμη παράγοντας για την απόφασή μου να προτείνο τον Οτσαλάν για το βραβείο», δήλωσε ο Κουεστάνι.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ, μία υποψηφιότητα θεωρείται έγκυρη αν υποβάλλεται από ορισμένους ανθρώπους. Αν και οι υποψηφιότητες κάποιων εξ αυτών, όπως Χημείας, Ιατρικής, Φυσικής, Οικονομίας, προτείνονται από οργανισμούς, το Νόμπελ Ειρήνης αποδέχεται οποιαδήποτε υποψηφιότητα γίνει από «ειδικευμένο προτείνοντα», συμπεριλαμβανομένων λόγιων, αλλά και μελών Κοινοβουλίων και κυβερνήσεων.

Για το Νόμπελ Ειρήνης 2014 οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 278, μεταξύ των οποίων 47 οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Γκέιρ Λούντεσταντ στις 4 Μαρτίου. Η επιτροπή θα περικόψει τη λίστα της μέχρι το τέλος Απριλίου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ