Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ APACHE: "Μην πυροβολείτε μόνο τον πιανίστα Θωμά"

16.12.2015 | 18:57

Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
Αίσωπος


Ο κ. Θ. Λιακουνάκoς υπήρξε, αναμφίβολα, ο πλέον διάσημος «πιανίστας» στον χώρο των Εξοπλισμών. Απόλυτος κυρίαρχος. Είχε τόση αυτοπεποίθηση, σιγουριά, αλαζονεία που τους τις χάριζαν οι σχέσεις του ισχύος με την εκάστοτε Εξουσία του χώρου.
Ο κ. Θ.Λ. βρέθηκε, έκπληκτος λόγω αποκάλυψης ενός λογαριασμού (εξ όνυχος τον Λέοντα), από τις πολυτελείς σουΐτες μεγάλων ξενοδοχείων σε ένα μακρόστενο, ψυχρό και αφιλόξενο κελί των φυλακών. Sic transit gloria mundi, θα έλεγαν οι Λατίνοι.
Πάνω από τον πιανίστα όμως υπάρχουν οι διευθυντές Ορχήστρας που εκείνη την εποχή που θ’ αναφερθούμε πιο κάτω (αγορά ελικοπτέρων APACHE) ήσαν οι κ. Κων. Σημίτης, Πρωθυπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, ΥΕΘΑ και Σπύρος Τραυλός Γ. Γραμματέας Εξοπλισμών. Ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι. Αυτοί δημιουργούσαν το κλίμα στον κ. Θ.Λ. να εκτελεί σονάτες στο πιάνο.

Η συνέχεια
Ενός κακού μύρια έπονται.
Μπαλζάκ

Μετά την πρώτη απαγγελία κατηγορίας (μαύρο χρήμα κ.ά.) δεν άργησε να προκύψει δεύτερο θέμα που αφορά σε αποστολή ενός «υπόπτου» SMS του κ. Θ.Λ. προς τον κυριότερο συνεργάτη του στο Εξωτερικό κ. Πίτερ Κόλεριτζ. Το απεκάλυψε ο τελευταίος που ανακρινόταν επί 4ήμερο από τους Αδιάφθορους, αφέθη ελεύθερος χωρίς περιορισμούς με εγγύηση 200.000 και απήλθε στο εξωτερικό, πράγμα που επιτρέπει να υποθέσουμε ότι «κελάηδησε». Η αναφορά ονόματος εισαγγελέως στο SMS δεν θα χαρακτηριζόταν, βιαστικά, ως "ύποπτη" ή "περίεργη" αν ξέραμε ότι ο λόγω δραστήριο μέλος της ομάδας Ράϊκου ήταν, ακριβώς, ο εντεταλμένος από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με το θέμα Κόλαριτζ. Είχε λάβει μάλιστα ΦΠ για Μονακό για να ανακρίνει τον Κόλαριτζ. Πού είναι το μυστήριο; Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα 24ωρα και ακολούθησε δίωξη στον κ. Θ.Λ. για ηθική αυτουργία σε απιστία στο σκάνδαλο της αγοράς των δώδεκα (12) μαχητικών ελικοπτέρων APACHE (2003) και των Αντισταθμιστικών τους. Μαζί του παραπέμπονται ο τότε Γ.Γ. Εξοπλισμών κ. Σπ. Τραυλός και ακόμη επτά (7) Αξιωματούχοι. Ο Πιανίστας και τα πρώτα βιολιά. Οι Διευθυντές Ορχήστρας, οι μαέστροι κ.Κ. Σημίτης και Γ. Παπαντωνίου υπομειδιούν. Γιατί η δική τους συμμετοχή έχει παραγραφεί με το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος που το «μαστόρευσαν» δύο μεγάλοι Συνταγματολόγοι μας, οι κ. Π.Παυλόπουλος και Ε. Βενιζέλος. (Η Πολιτική μας Ηγεσία είτε Δεξιά, είτε Κεντραριστερά ή Αριστερά ουδόλως προθυμοποιείται να το καταργήσει. Πρέπει να προστατεύεται η κλεπτομανής συντεχνία των πολιτικών, οι συνάδελφοι). Εισηγητής ο Αντιεισαγγελέας κ. Αντ. Ελευθεριάνος.

Το οζώδες σκάνδαλο των APACHE

Τρία πράγματα στον πλανήτη δεν αφήνουν ίχνη
στο πέρασμά τους: το πουλί που σχίζει τον αέρα, το
ψάρι που διαπλέει το νερό και το οικονομικό έγκλημα
του Μανδαρίνου.
Κινέζικη Παροιμία
Στο βιβλίο μου «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ… ΠΑΡΤΗΣ (2008, Εκδόσεις Γκοβόστη) παρουσίασα λεπτομερώς τα σκάνδαλα της χρυσής εποχής 1996 – 2010 αλλά χλευάσθηκε από την φατρία που κυριαρχούσε στους Εξοπλισμούς, πυρήνες της οποίας υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Ο τ. Υπουργός, εξάλλου, κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος (διάδοχος του κ. Παπαντωνίου) έστειλε το σχετικό φάκελο στην Εισαγγελία και τελικά βρήκε τον μπελά του! Εξεδιώχθη. Στην επιστολή παραίτησής του από την πολιτική (Ιούνιος 2007) προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κων. Καραμανλή, τον επιλεγόμενο Ακάματο ή Σκανδαλοθάπτη, γράφει, «Η απόφασή μου οφείλεται κυρίως στο ότι διέφυγε οριστικά η μεγάλη ευκαιρία της πλήρους κάθαρσης ενός διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας. Ποιοι και γιατί συμβιβάσθηκαν, ποιοι και γιατί υποχώρησαν, ποιοι και γιατί ενέδωσαν και με ποια ανταλλάγματα (!!), το μέλλον θα δείξει…». Το μέλλον το έδειξε αλλά ουδεμία ρήτρα πλήρωσαν οι λωποδύτες του Δημοσίου χρήματος και οι συγκαλύψαντες, πλην Τσοχατζόπουλου – Σμπώκου.
Ο κ. Θ.Λ., έρχεται πίσω, ας μην τον πυροβολούμε, λοιπόν, αποκλειστικά. Όταν οι δύο πρώτοι είναι ανέγγιχτοι, μας χαμογελούν αδιάντροπα, δίνουν συνεντεύξεις και γράφουν βιβλία για τη σωτηρία της Χώρας και το Κύρος των ΕΔ!
Πριν εισέλθω στο σκάνδαλο των APACHE καλό είναι να σας θυμίσω ότι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου υπέγραψε δεκάδες εξοπλιστικών προγραμμάτων με απευθείας αναθέσεις, κυρίως. Μόνο το 2003 υπέγραψε, υπό τις ευλογίες του κ. Κ. Σημίτη, τερατώδη, αμφιλεγόμενα, προγράμματα εξοπλισμών (164 Άρματα – χωρίς πυρομαχικά – κόστος 1,76 δις €, εκσυγχρονισμό γηραιών φρεγατών 381,5 €, μεταφορικά Ε/Π ΝΗ-90 κόστος 720 εκ. €, κ.ά., κ.ά.) συνολικού κόστους 5,5 δις € ΟΛΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.
Ας έλθουμε όμως στην εύθυμη ιστορία της αγοράς των 12 Ε/Π APACHE με απευθείας ανάθεση στην BOEING έναντι 560 εκ. €. Άπαν το προμηθευόμενο από ΗΠΑ υλικό αγοράζεται με διακρατική συμφωνία STATE TO STATE μέσω FMS με χαμηλότοκα και μακράς διάρκειας δάνεια. Είναι ο φθηνότερος δρόμος.
Το εκλεκτό δίδυμο των πατριωτών Σημίτης – Παπαντωνίου απεφάσισαν, για "ανεξήγητους" λόγους, ν’ απευθυνθούν στην BOEING απευθείας, γνωρίζοντας ότι η αγορά θα κοστίσει 5-10% ακριβότερα. Σημειώνω ότι η BOEING ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΟΥΛΗΣΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΣΩ FMS. Η Ελλάδα όμως, εκείνης της εποχής της ευημερίας και του εκσυγχρονισμού πρωτοτύπησε. Είχε Ηγέτες…

Ο κ. Θ.Λ. της ΑΧΟΝ ήταν αντιπρόσωπος της BOEING χάρηκε πολύ, εικάζω, για την ενέργεια των δύο πρώτων αλλά εξακολούθησε να είναι 4ος στην ιεραρχία μετά τον κ. Σημίτη – Παπαντωνίου – Τραυλό. Δεν γνωρίζω το παρασκήνιο αλλά οι φήμες οργίαζαν. Πέραν τούτου το κόστος των Ε/Π «καπελώθηκε» με ακόμη 70 εκ. $ γιατί η πληρωμή θα γινόταν με το «κόλπο» των SWAPS (θα τ’ αποφεύγαμε αν προτιμούσαμε τα FMS) στο οποίο ελάμβανε μέρος η ΝΤΟΪΤΣΕΜΠΑΝΚ, για να μην μένει παραπονεμένη. Την Κύρια Αγορά συνόδευε πακτωλός Αντισταθμιστικών τα οποία, τελικά, λεηλατήθηκαν. Για την ιστορία αναφέρω ότι η απόφαση (13η/25 Νοε 02) του ΚΥΣΕΑ προσυπογράφει, πέραν των κ. ΚΣ – ΓΠ και ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ως ΥΠΟΙΚ, ο οποίος γνώριζε καλά ότι το «ταμείο είναι μείον». Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως ΥΠΕΞ, απουσίαζε ως συνήθιζε για να μην αναλάβει ευθύνες.
Την εκτέλεση της σύμβασης ΑΩ και υλοποίησης των προβλεπόμενων ανέλαβε, κατά τα ειωθότα, η θυγατρική της ΑΧΟΝ SONAK ΑΕΒΕ. Για τα ΑΩ που αναφέρονταν σε οικοδομικά έργα ιδρύθηκε από την ΑΧΟΝ η εταιρεία AXON DEVELOPMENT A.E. ώστε να μην φύγει ούτε δεκάρα. Μάταια τα μέλη του ΣΕΚΠΥ ανάμεναν συμμετοχή.
Τα ΑΩ έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2008. Ουδείς ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό. Ο κ. Ε. Μεϊμαράκης (Γ.Δ.Ε. κ. Ε. Βασιλάκος) αδιαφόρησαν εντελώς. Η Κυβέρνηση Καραμανλή, γενικώς, αν δεν αδρανούσε, θα μπορούσε να στείλει στο Δικαστήριο τους υπεύθυνους των σκανδάλων 2000 – 2003 γιατί το άρθρο 86 δεν αρκούσε να συγκαλύψει τις ατασθαλίες, δεν ίσχυε εισέτι η παραγραφή! Δεν το επιθυμούσε, όμως. Συγκάλυπτε… Φθάσαμε, αισίως, το 2010 οπότε ο κ. Ε. Βενιζέλος διόρισε ως Γ.Γ. Εξοπλισμών τον Πτέραρχο ε.α. κ. Δ. Γεωργιόπουλο, άνθρωπο του, ο οποίος άρχισε να επισπεύδει την εκτέλεση των ΑΩ. Με ποιον τρόπο αναφέρει το κατηγορητήριο. Δεν γνωρίζω αν ο Πτέραρχος συμπεριλαμβάνεται στους υπό κατηγορία και εύχομαι να μην είναι. Διάχυτη, όμως, υπήρχε η άποψη ότι τα ΑΩ ήταν υπερκοστολογημένα και μικρής προτεραιότητας και προωθούντο άνευ ελέγχου.
Με τη Φ095/7398/30-5-12/ΓΔΑΕΕ, με υπογραφή του κ. Δ.Γ., καταβάλλεται η τελευταία πληρωμή (840.000 $) για το ΑΩ Νο 8 «ΚτιριοΔιοικητήριο ΤΕΕΠ». Έγινε από αρμόδια Υπηρεσία έλεγχος κόστους του κτιρίου;
Στη σύμβαση περιλαμβάνονται 4 υποπρογράμματα Πυροβολικού μάχης. Το ένα αφορούσε 220 Η/Υ γραφείου, 85 φορητούς και άλλα υλικά. Ονομαστική αξία 979.878 $, πιστωτική 7.248,129 $. Τα ερωτήματα που προέκυψαν και κανείς δεν απάντησε, είναι: Υπήρξε Ελληνική συμμετοχή στα υλικά αυτά και σε ποιο ποσοστό; Η SONAK ήταν σε θέση να κατασκευάσει αυτό το υλικό; Το κόστος είναι το πραγματικό π.χ. Ένας υπολογιστής γραφείου δεν κοστίζει πάνω από 600 $ και οι 200 = 120.000 $. Πώς φθάσαμε να κοστολογούμαστε με 979.867; Πώς ενέκρινε η ΓΔΑΕΕ τέτοια ποσά;


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Δικαιοσύνη λειτουργεί άνισα. Εφόσον οι κύριοι αυτουργοί δεν αγγίζονται.
Δεν ευθύνονται μόνο εκείνοι που το 2003 συνέταξαν τους πίνακες των ΑΩ υπό το κλίμα ευημερίας, ευτυχίας και παρεμβάσεων. Είναι, επίσης, αυτοί που ανέλαβαν να τα εκτελέσουν μετά 9-10 χρόνια! Έλεγξαν την αναγκαιότητα; Τα κοστολόγια; Πόσο κοστολογήθηκε ένας Η/Υ γραφείου;
Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι τα ΑΩ των APACHE λεηλατήθηκαν και την εποχή των ΓιωργακοΑντωνομπένηδων. Στους Νεοδημοκράτες Υπουργούς Άμυνας αυτής της εποχής είχε δοθεί εντολή άνωθεν να μην αγγίζουν την ΓΔΑΕΕ, ήταν απαγορευμένη ζώνη γι’ αυτούς.
Η ανάλογη λεηλασία έγινε και στα ΑΩ των Αρμάτων και των ελικοπτέρων ΝΗ-90.
Θα μπορούσα, για ποικιλία, να χρησιμοποιήσω σπαράγματα σελίδων από τα βιβλία – βοθρολύμματα των χηρών του Μεγάλου Αντιφατικού, που χαρακτηρίζουν τους δύο μαέστρους. Δεν το κάνω φοβούμενος την δυσοσμία.
Θα τελειώσω με κάτι ευχάριστο. Η παραίτηση της άξιας και ακούραστης δικαστικής λειτουργού, μέλους της Ομάδας Ράϊκου, κ. Πόπης Παπανδρέου στην οποία δόθηκαν πολλές ερμηνείες είναι εντελώς δικαιολογημένη, για προσωπικούς λόγους. Η νεαρά Εισαγγελέας απλώς σχεδιάζει να παντρευτεί και το ωράριο από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα δεν την βόλευε. Τις ευχές μας. Καλά Χριστούγεννα.
Η ομάς Ραΐκου εξασθενημένη, προσωρινά, από δύο παραιτήσεις (Μαλλής - Παπανδρέου) νομίζω ότι αντιμετωπίζει και υπονομεύσεις που φυσικά την προβληματίζουν. Θα την προστατεύσει η Κυβέρνηση.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ