Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύψωμα 731: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων

16.03.2014 | 17:17
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Τρικαλινών Μαχητών του Υψώματος 731 και του πολέμου 1940 – 41, το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ Ε.Ο Τρικάλων – Καρδίτσας. Πρόκειται , όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, για απόδοση τιμής σε όλους όσοι πολέμησαν σθεναρά και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία κατά το ηρωικό έπος του ’40 – ’41. Εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των Τρικαλινών ηρώων πολεμιστών (πεσόντες και αγνοουμένων, περί των 440 στον αριθμό), ενώ η ύστατη τιμή αποδόθηκε με προσκλητήριο νεκρών και βολές από το Τμήμα Απόδοσης Τιμών.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου χοροσταντούτος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κ. Αλεξίου και ομιλία του δρα Ιστορίας Θεόδωρου Νημά με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Ύψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν».

Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων «Τιμής και Μνήμης για τους Μαχητές του Υψώματος 731 και όλους τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41». Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρώην νομάρχης Τρικάλων και νυν Βουλευτής της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης επί θητείας του οποίου καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η 9η Μαρτίου ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας για το Νομό Τρικάλων και επίσης σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε η ανέγερση του Μνημείου.


Στο μνημείο, όπως αναφέρεται σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα, από τους Γρηγόρη Ριζόπουλο (γλύπτης) και Γεώργιο Ριζόπουλο (αρχιτέκτονας) υπάρχουν δύο πυραμίδες, από οπλισμένο σκυρόδεμα, η μία σε οριζόντια θέση συμβολίζει την πτώση, το θάνατο, η άλλη, επιβλητική, σε όρθια θέση, ύψους 17 μέτρων, «φυτρώνει» με κάποιον τρόπο από την πρώτη, συμβολίζει την νέα ζωή, την ελπίδα. Εντείνονται περισσότερο οι συμβολισμοί, προστίθεται, και με τα χρώματα των δύο πυραμίδων. Έτσι, σε αυτή που βρίσκεται σε οριζόντια θέση βλέπουμε σκούρα χρώματα ενώ στην όρθια βλέπουμε φωτεινά, γαλάζια αισιόδοξα. Ακόμα, υπάρχει σύνθεση 28 σταυρών σε είδος φράχτη από μπρούτζο, που συμβολίζει τους 28 αξιωματικούς και οπλίτες που θεωρούνται αγνοούμενοι στη μάχη αυτή. Αυτή η σύνθεση των σταυρών με δύο στήλες δημιουργούν κενοτάφιο μνήμης αυτών «που δεν έτυχαν τάφου». Επίσης παρατηρούμε, ακόμα 14 στήλες στην ελλειψοειδή περίμετρο του λοφίσκου, όπου γράφηκε το ιστορικό των αγώνων του λαού του νομού Τρικάλων, από το 1900 έως το 1945. Η κατασκευή τους με κενά, τονίζεται, από στήλη σε στήλη δημιουργεί εντύπωση είδους επάλξεων που συμβολίζει την αμυντική αντίσταση και κατ΄επέκταση φύλαξη του μνημείου.


Δεξιά και αριστερά της εισόδου της πυραμίδας χάραξη 45 στίχων από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», επιλέχθηκε για τον τονισμό της τραγικότητας του πολέμου. Τέλος μπροστά από το μνημείο υπάρχει γλυπτό σε μπρούτζο. Τραυματίας στρατιώτης που κάνει προσπάθεια να ορθωθεί, να κρατηθεί στη ζωή. Η στήριξή του, επισημαίνεται, στο όπλο συμβολίζει το αντικείμενο που σε αυτό στηρίζεται η ασφάλειά του, πριν αλλά και τώρα. Ο ανοιχτός από αριστερά γιακάς, δείχνει κάπου εκεί τον τραυματισμό του.


Όμως είναι όρθιος, δεν θα πεθάνει, τονίζεται. Είναι η Ελλάδα, λαβωμένη μεν, αλλά όρθια, επισημαίνεται. Τα δύο πολυβολεία, δεξιά και αριστερά από το γλυπτό και τις σκάλες, είναι σύμβολα άμυνας. Αντί για κάνες πολυβόλου στα πολυβολεία, προβάλλουν ανθρώπινες μάσκες από κεραμικό με επικεντρωμένη την αγωνία στα μάτια τους που ψάχνουν να ξεχωρίσουν την επιστροφή των στρατιωτών-ανιχνευτών που βγήκαν των πολυβολείων. Τα στοιχεία στήλες, φράχτης από τη σύνθεση του σταυρού, πολυβολεία, θεωρούνται φύλακες του κυρίως μνημείου της σύνθεσης των δύο πυραμίδων.


Η εκδήλωση στην οποία παρέστησαν συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων πολεμιστών στο Ύψωμα 731, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμητικών πλακετών.

Διαβάστε ακόμη:

Ύψωμα 731!Από τις οβίδες έγινε ύψωμα ...728.Δείτε τα βίντεο


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ