Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ζάεφ: Είμαστε έτοιμοι για λύση, αλλά όχι με κάθε τίμημα - Δεν αλλάζει το σύνταγμα των Σκοπίων

07.02.2018 | 19:57
«Όχι» στην αλλαγή Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev( Ζόραν Ζάεφ.) Ο κ. Ζάεφ τόνισε η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του είναι ελληνική απαίτηση και ότι  δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια. 

«Είμαστε έτοιμοι για λύση, αλλά όχι με κάθε τίμημα»
ξεκαθάρισε με νέες του δηλώσεις σήμερα ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα φαίνεται ότι  απέκλεισε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας του.

«Στις συνομιλίες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος είναι ελληνική θέση. Εμείς έχουμε τη δική μας» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα του προχώρησε σε Συνταγματική Αναθεώρηση το 1993 και δεν έχει καμία αλυτρωτική, ούτε εδαφική διεκδίκηση.


Για το θέμα της ταυτότητας των Σκοπίων

Ο κ Ζαεφ επίσης για το θέμα της ταυτότητας των πολιτών της γείτονος σημείωσε πως «κάθε λύση για το όνομα θα πρέπει να εξασφαλίσει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δυο πλευρών. Δεν υπάρχει δίλημμα σε αυτό». Ο πρωθυπουργός της γείτονες αφού ανέφερε ότι χθες δημοσιοποίησε τη θέση του υπέρ ενός γεωγραφικού προσδιορισμού για το όνομα τόνισε οτι «βασίζεται στις προσδοκίες μου από τη δημόσια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στην πΓΔΜ για τα βήματα που πρέπει να γίνουν και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για την εφαρμογή κάθε δυνατής λύσης». «Επιμένω στη θέση ότι η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας θέματα» υπογράμμισε.

Για το Σύμφωνο που ετοιμάζει η Αθήνα

Ερωτηθείς για το «Σύμφωνο», που επεξεργάζεται ως πρόταση η Αθήνα ο κ Ζαεφ ανέφερε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, που θα οδηγήσει σε λύση, επειδή η διένεξη όπως είπε θα πρέπει να κλείσει με μια διεθνή συμφωνία. «Καλωσορίζουμε την ιδέα, αν αποδειχθεί χρήσιμη» κατέληξε. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι πολύ σύντομα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν νέα συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς 

Mε πληροφορίες από http://www.liberal.gr, http://www.athina984.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ