Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ζάεφ: Λύση στο ονοματολογικό ακόμα και μέσα στον Μάρτιο

23.02.2018 | 17:04
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ακόμα και μέσα στον Μάρτιο σε πρόσφατη συνέντευξη του, ενώ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. 

Με την ευχή να μπει γρήγορα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα, ενδεχομένως και μέσα στην Άνοιξη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Balkan Insight λέει ότι είναι ικανοποιημένος με τη γενικότερη γραμμή που έχει ακολουθήσει η χώρα του.

«Θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας», τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ζάεφ για Τσίπρα και Κοτζιά

Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή – δηλαδή ότι μια λύση είνα εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Περί... αναθεώρησης του συντάγματος των Σκοπίων

Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια «παράκαμψη», χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία.

Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση», καταλήγει στη συνέντευξή του στον ιστότοπο.

Πηγή: Balkan Insight 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ