Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Zapad 17: Mεγάλη στρατιωτική άσκηση ετοιμάζει η Ρωσία - Τι λέει το ΝΑΤΟ

24.08.2017 | 14:28
Μεγάλη στρατιωτική άσκηση ετοιμάζει η Ρωσία σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται. Η άσκηση Zapad 17 πρόκειται να διαξαχθεί από τις 14 έως και της 20 Σεπτεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο επέβαλε πρόσφατα νέο κύκλο κυρώσεων στη Μόσχα, απαντώντας σε ισχυρισμούς παρεμβολής στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα ρωσικά στρατεύματα είχαν προγραμματιστεί να φτάσουν στη Λευκορωσία στα Μέσα Αυγούστου στο Καλίνινγκγραντ – το ρωσικό θύλακα στη Βαλτική. Στην άσκηση συμμετέχουν έως και 100.000 στρατιώτες και αξιωματικοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών, αν και η Μόσχα λέει ότι οι συμμετέχοντες θα είναι πολύ λιγότεροι.

H άσκηση αυτή πραγματοποιείται κανονικά κάθε τέσσερα χρόνια και δεν είνα απόροια των τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να ανταποκριθεί στους ελιγμούς αναπτύσσοντας περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Ένας υπάλληλος του ΝΑΤΟ δήλωσε: “Το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά την άσκηση Zapad 17, αλλά δεν σχεδιάζουμε μεγάλες ασκήσεις κατά τη διάρκεια αυτής. Οι ασκήσεις μας σχεδιάζονται πολύ νωρίτερα και δεν σχετίζονται με τη ρωσική άσκηση”

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς (Mike Pence), συζήτησε σχετικά με την άσκηση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Εσθονία τον Ιούλιο δημιουργώντας ερωτηματικά αναφορικά με την πιθανότητα ανάπτυξης του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη χώρα. Οι ΗΠΑ μπορούν να αναπτύξουν επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άσκησης και να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη εναλλαγή των άλλων.


Ο κυβερνήτης του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπης, Lt Gen Ben Hodges, ( Στρατηγός Μπεν Χοτζις) δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουγγαρία τον Ιούλιο: «Όλοι όσοι ζουν κοντά στη δυτική στρατιωτική περιοχή ανησυχούν λίγο επειδή ακούνε για το μέγεθος της άσκησης».

Η Μόσχα κατηγορεί την διαρκώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής μετά την διέυρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά τα τελευταία χρόνια και την ανάπτυξη στρατευμάτων στις χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία.

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει πόσα ακριβώς στρατεύματα θα συμμετάσχουν σην άσκηση αλλά ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο (Aleksander) Grushko τόνισε δεν μπορεί να φανταστεί ότι πρόκειται για άσκηση η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα από 13.000 στρατεύματα, καθώς αυτό είναι το όριο το οποίο η Ρωσία δεν πρέπει να ξεπερνά με βάση το διεθνές σύμφωνο.

Δυτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η τελευταία άσκηση του Zapad το 2013 περιλάμβανε περίπου 70.000 στρατιωτικούς και υποστηρικτικούς υπαλλήλους, παρόλο που η Ρωσία είχε ενημέρωσει το ΝΑΤΟ ότι  δεν θα ξεπερνούσε τις 13.000.


Σε κοινό έγγραφο που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, ο κ. Tomasz Kowalik, πρώην ειδικός βοηθός του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και διευθυντής στο πολωνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και ο ανώτερος αξιωματούχος του πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Dominik Jankowski είπαν ότι η Ρωσία είχε παραγγείλει 4.000 βαγόνια για τη μεταφορά των στρατευμάτων της στη Λευκορωσία και εκτιμά ότι η άσκηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και 30.000 στρατιωτικούς.
Από ότι φαίνεται πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική άσκηση που έχε διεξαχθεί από το 1991.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης:  “Έχουμε αυξήσει τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Έχουμε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Πολωνία, που υπενθυμίζουν διαρκώς ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Ωστόσο, η στάση του ΝΑΤΟ δεν αντίθετη στην άσκηση Zapad 17. "

Διαβάστε επίσης: Στα σύνορα του
ΝΑΤΟ στέλνει η Ρωσία την επίλεκτη 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Zapad ήταν η μεγαλύτερη άσκηση εκπαίδευσης της Σοβιετικής Ένωσης και αφορούσε περίπου 100.000 έως 150.000 άτομα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να διεξάγεται ξανά το 1999 και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η ιστορική 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών που επανασυγκρότησε ο πρόεδρος Πούτιν το 2015 θα είναι μεταξύ των μονάδων που θα συμμετάσχουν τον ερχόμενο μήνα στα μεγάλα γυμνάσια «Zapad» στην Λευκορωσία.


Το όνομα και μόνο (Zapad σημαίνει «Δύση» στα ρώσικα) των συγκεκριμένων ασκήσεων στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ.

Τέλος, «Όταν οι ρωσικές δυνάμεις πηγαίνουν στην Λευκορωσία είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή» δήλωνε πριν τέσσερεις μήνες στο Reuters ο πρώην υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Mάργκους Τσάκνα. Το γεγονός ότι μαζί με τους 100.000 στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια στην Λευκορωσία θα βρίσκεται και η φημισμένη 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά των Φρουρών δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες.

Απόδοση από www.theguardian.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ