Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18.11.2012 | 15:43

Ζούμε σε μια μεταπολεμική Ελλάδα, δηλώνει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου στην ιταλική L'Unita

«Η άποψή μου είναι ότι χάσαμε τον πόλεμο και ζούμε σε μια μεταπολεμική Ελλάδα», δηλώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρήστος Οικονόμου στην εφημερίδα L’ Unità.

 «Η άποψή μου είναι ότι χάσαμε τον πόλεμο και ζούμε σε μια μεταπολεμική Ελλάδα», δηλώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρήστος Οικονόμου στην εφημερίδα L’ Unità.

Το βιβλίο του κ. Οικονόμου «Κάτι θα γίνει, θα δεις», που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2011, μεταφράσθηκε πρόσφατα στα ιταλικά, με τίτλο «Qualcosa capitera, vedrai», αποσπώντας επαινετικά σχόλια από την δημόσια τηλεόραση Rai και πολλές εφημερίδες.

«Τον πόλεμο αυτό, τον χάσαμε, με ευθύνη, κυρίως, της πολιτικής ηγεσίας, και μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Ζούμε, λοιπόν, στην μεταπολεμική Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της. Το αν θα καταφέρει να επιβιώσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις των ισχυρών της Ευρώπης. Αν αυτοί κάνουν κάτι για να σωθεί η Ευρώπη, έχει καλώς.
Αλλιώς, του χρόνου η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Και όχι μόνο για την Ελλάδα, βέβαια», συμπληρώνει ο έλληνας συγγραφέας, στην συνέντευξή του προς την Unità.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το βιβλίο διηγημάτων του (πρόκειται σύντομα να εκδοθεί και σε γερμανική μετάφραση) τονίζει ότι «προσπαθεί να μην μπερδεύει τη δημοσιογραφία με τη συγγραφή», διότι «δεν γράφει λογοτεχνία από προσωπική αντίδραση» αλλά διότι επιθυμεί «να δώσει ανθρώπινο πρόσωπο στις απρόσωπες, και πολλές φορές απάνθρωπες, δυνάμεις που προσπαθούν να καθορίσουν τη ζωή μας: την πολιτική, την οικονομία, την εξουσία, τη βία, τη φτώχια».

Στην ερώτηση, τέλος, «ποία είναι η άποψή σας, για την περίπτωση της Ελλάδας; Χρειάζεται έξοδος από το Ευρώ, παραμονή, ή δυο ξεχωριστά ευρώ, πλουσίων και αδύναμων;», ο Χρήστος Οικονόμου, μεταξύ άλλων, απαντά: «λυπάμαι —και τρομάζω— που εκατομμύρια απλοί πολίτες στις λεγόμενες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να βγουν από τον μικρόκοσμο τους και να δουν τι συμβαίνει δίπλα τους. Αναρωτιέμαι τελικά: Εκτός από το κοινό νόμισμα, δεν μας συνδέει πια τίποτα άλλο εμάς τους Ευρωπαίους;»

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ