Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Ζουράφα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, με πολεμικό πλοίο. Πως και γιατί βρέθηκε στο αν.Αιγαίο

19.10.2012 | 16:10
Δίπλα από την βραχονησίδα Ζουράφα - ο πυρσός της οποίας επαναλειτουργεί  σε νέα τσιμεντένια βάση - αναμένεται να περάσει σε λίγο ο  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος επιβαίνων σε πολεμικό πλοίο. Ο κ Κωσταράκος θα πάει από την βραχονησίδα και τον  φάρο της Ζουράφας ή Λαδόξερας, επιστρέφοντας από την Σαμοθράκη, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.
Η Ζουράφα είναι η ανατολοκότερη νησίδα των Θρακικών Σποράδων,περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης.
Το  νέο τεχνικό έργο (στην φωτό) εκτέλεσε το Πολεμικό Ναυτικό με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου καθώς ο προηγούμενος φάρος είχε πέσει πρό μηνών λόγω πολύ κακών καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή αναβλύζει κατα καιρούς λίγο πετρέλαιο  και έτσι πήρε από τους ψαράδες  το όνομα Λαδόξερα.
Η θέση της ελληνινής νησίδας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας τηςχώρας  δηλαδή τα χωρικά ύδατα  και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου , προς τα Ανατολικά. Η βραχονησίδα, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλα κοντά στην οριογραμμή με την Τουρκία, αποτελεί πολλες φορές  σημείο τουρκκών προκλήσεων καθώς τουρκικά αλιευτικα κάνουν κινήσεις εντός της ελληνικής πλευράς ή παρενοχλούν ελληνικά ψαράδικα. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ