OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Στα άκρα η κόντρα Ρώμης – Κομισίον για τον προϋπολογισμό

14/11/2018 - 09:35
Ιταλία
Share on FacebookShare on Twitter

Τραβώντας το σχοινί στις σχέσεις της με την Κομισιόν, η Ρώμη αποφάσισε να μην υποχωρήσει και να στείλει στις Βρυξέλλες τον ίδιο προϋπολογισμό που λίγες μέρες πριν είχε απορριφθεί.

Όπως πριν μερικές μέρες η Κομισιόν, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., “επέστρεψε” σε ένα κράτος – μέλος τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει, όλοι περίμεναν ποια θα είναι η αντίδραση από την Ιταλία. Και ήταν αυτή που λίγο έως πολύ όλοι περίμεναν από την κυβέρνηση των Ντι Μάιο και Σαλβίνι: σύγκρουση.

Στο προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει αρχικά. Η μόνη διαφορά, που δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα, είναι πως πρόσθεσε έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και σειρά πωλήσεων δημόσιας περιουσίας.

Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο, στην σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, το 2,4%.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημοσίων αγαθών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκα (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι), αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι η ουσία του γράμματος που η Ιταλία έστειλε στην Κομισιόν.

«Εξηγούμε, εκθέτουμε τα δίκια μας, αλλά δεν υποχωρούμε», τόνισαν επίσης, ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τυχόν έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Η Κομισιόν (και το Eurogroup) είχε δώσει τελεσίγραφο στη Ρώμη να καταθέσει τον προϋπολογισμό έως το βράδυ της Τρίτης. Είχε θεωρήσει υπερβολικά αισιόδοξο το ρυθμό ανάπτυξης για το 2019. Παρά την απαίτηση των Βρυξελλών για αναθεώρηση, η Ιταλία διατήρησε αμετάβλητες της προβλέψεις της.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε» σε αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι το σχέδιο της Ρώμης για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω αύξησης του ελλείμματος θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους (131% του ΑΕΠ).

Στην ετήσια αξιολόγησή του για την οικονομική πολιτική της Ιταλίας, το ΔΝΤ σημείωσε ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες που θα παραληφθεί τις επόμενες ώρες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το «υπερβολικό έλλειμμά» της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (δηλαδή ύψους περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, τον Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών ως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΕΕΙΤΑΛΙΑΚΟΜΙΣΙΟΝΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΡΩΜΗ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert