Ο Αβραμόπουλος εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο. Αποφάσισε να παραμείνουν τα «Καναντέρ» στη Θεσσαλονίκη

«Σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα οργάνωσης, στάθμευσης και επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς προσδιορίζονται αποκλειστικά με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε προ ημερών στη Βουλή ο Δ. Αβραμόπουλος σε ερώτηση για το άνοιγμα νέων μονάδων εθνοφυλακής. Ο ίδιος τώρα έρχεται να διαψεύσει τον εαυτό του, παίρνοντας απάνω του την απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας της μοίρας πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Θεσσαλονίκη. Χθες ανακοίνωσε:

«Μετά από απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, η 383 Μοίρα των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών δεν θα κλείσει. Θα παραμείνει στην έδρα της, την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη».

Ο υπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την «απόφασή του» σημειώνοντας: «Η προσφορά της Μοίρας στο έργο της πυρόσβεσης και η μέχρι σήμερα εμπειρία στην αντιμετώπιση των αναγκών και τον επιχειρησιακό καταμερισμό των πυροσβεστικών μέσων, καθιστούν  αναγκαία την παραμονή της Μοίρας στη Θεσσαλονίκη». Και καταλήγει: «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει την προεργασία για τη βέλτιστη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου εγκαινιάζει ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο, αφού -μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες- ο Δ. Αβραμόπουλος αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας μιας μοίρας, που επί των προκατόχων του η αεροπορία σχεδίαζε να μεταφέρει, επικαλούμενη… επιχειρησιακούς λόγους.

Πολύ περισσότερο, ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου εμφανίζεται να μπαίνει σε άλλα χωράφια, όπως «τον επιχειρησιακό καταμερισμό των πυροσβεστικών μέσων». Ως γνωστόν, μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να πετάει τα «Καναντέρ», αλλά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της πυρόσβεσης και της διασποράς των μέσων είναι αρμοδιότητας της Πυροσβεστικής. Από πότε την απέκτησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Η ουσία είναι ότι με την απόφασή του ο υπουργός έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων δεν υπακούει σε κανόνες εξυπηρέτησης επιχειρησιακών αναγκών, αλλά μικροπολιτικών όσο και ευκαιριακών σχεδιασμών. Βεβαίως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες αποφάσεις, καθώς η στρατιωτική σιωπά.

Εάν, από την άλλη πλευρά, η μετακίνηση της μονάδας, που προετοιμάστηκε επί Π. Μπεγλίτη δεν εξυπηρετούσε τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, τότε προφανώς και πάλι υπήρχε πρόβλημα. Διαλέγετε εκδοχή και παίρνετε!

Το βέβαιο είναι ότι η μετακίνηση της μοίρας πυροσβεστικών είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και είχε πρόσφατα φέρει τον γαλάζιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο γραφείο του υπουργού Αμυνας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Αλλά και παλαιότερα, επί Π. Μπεγλίτη, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας, είχε ταχθεί κατά της απόφασης.

Εν ολίγοις, προχθές επί Μπεγλίτη η μονάδα ήταν υπό μετακίνηση. Χθες, επί Βενιζέλου -όλως τυχαίως, όχι ότι είναι εκλογική του περιφέρεια- δεν προχώρησε. Σήμερα, επί Αβραμόπουλου όλα μένουν ως έχουν. Αύριο -μετά τις εκλογές- κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν πάλι θα αλλάξει…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΝΔ κατά Μπεγλίτη για τη μετεγκατάσταση της Μοίρας Πυροσβεστικών από Θεσσαλονίκη

Τι θέλει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης στον ΥΕΘΑ; Αεροπλάνα και το… θωρηκτό «Αβέρωφ»!

Γιατί φυτρώνουν σαν μανιτάρια μονάδες εθνοφυλακής; «Επιχειρησιακές απαιτήσεις», επικαλείται ο Αβραμόπουλος