Πόσο…κινδύνευσε η Δημοκρατία απο την επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ στον ΥΕΘΑ

Του ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ
Ταξίαρχος ε.α.

Πριν μερικές μέρες μία από τις ενώσεις αποστράτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, η ΑΝΕΑΕΔ, εξέδωσε μία ανοικτή επιστολή προς τους επικεφαλής της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, τους τρείς πυλώνες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με την επιστολή αυτή οι απόστρατοι αυτής της ένωσης :

Στιγμάτιζαν τη διαχρονική πολιτική που οδήγησε σταδιακά τον Ελληνικό Λαό στην υποθήκευση της χώρας και του μέλλοντος των νέων του,

Δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες που διεκδικούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια στις πλατείες,

Διατύπωναν τις αμφιβολίες που έχουν, μαζί με τους διαμαρτυρόμενους Έλληνες, για τη συνταγματικότητα των πολιτικών επιλογών προς αντιμετώπιση της κρίσης,

Διατύπωναν με σαφήνεια την προσήλωσή τους στο Σύνταγμα και την πρόθεσή τους να το προστατεύσουν, οδηγώντας όσους το καταστρατηγούν στη Δικαιοσύνη και τέλος

Προέτρεπαν τους εν ενεργεία συναδέλφους τους να μη δεχθούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία ενέργεια που θα είναι αντίθετη με τις Συνταγματικές επιταγές.

Ανησυχία και αιφνιδιασμός διαφόρων κύκλων για την ενέργεια, που πράγματι υπερέβη τα εσκαμμένα.
ΜΑ ΠΩΣ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ;;;!!!
ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ;;;!!!
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ;;;!!!
ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ;;;!!!
ΚΑΙ ΤΙ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ;;;!!!

Και το τελικό ερώτημα : ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;;;

Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε από τον ΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτη την επομένη στη Βουλή, όπου κατά την ομιλία του χαρακτήρισε την προτροπή προς τους εν ενεργεία συναδέλφους για ετοιμότητα και πίστη στο Σύνταγμα ως ενέργεια που πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί  σαν «ανησυχητική». Κατηγόρησε τους συναδέλφους ότι επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφαλείας του Ελληνικού Λαού για να εξυπηρετήσουν συντεχνιακά συμφέροντα. Κατηγόρησε επίσης και την αντιπολίτευση για καθοδήγηση των στελεχών αυτών και μίλησε για ομφάλιο λώρο που συνδέει τους απόστρατους με κομματικούς μηχανισμούς και που πρέπει να κοπεί. Δεν αναλογίστηκε ούτε στο ελάχιστο για το ενδεχόμενο λανθασμένων επιλογών της Πολιτείας, που έφεραν τους Αξιωματικούς στο σημείο να γράψουν αυτή την επιστολή!
Δεν θα σχολιάσω τα ερωτήματα, που πιθανολογώ ότι δημιούργησε η επιστολή και προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Υπουργού. Είμαι στρατιώτης και όχι πολιτικός.

Θα πω όμως απερίφραστα τα εξής :

Ο Μικρασιάτης πρόσφυγας και βιοπαλαιστής πατέρας μου από μικρό με δίδαξε με το παράδειγμά του να σέβομαι τον εαυτό μου, να σέβομαι και να τιμώ τους ανθρώπους γύρω μου και να έχω την Πατρίδα μου και την οικογένειά μου πάνω ακόμα και από τη ζωή μου.
Τα ίδια με δίδαξαν και οι εκπαιδευτές μου στο Στρατό. Και επιπλέον ότι σαν Διοικητής σε οποιοδήποτε επίπεδο Διοικήσεως θα πρέπει :
Κύριο και αυστηρά προσωπικό μέλημά μου να έχω το ηθικό των ανδρών, με τους οποίους θα κληθώ να εκτελέσω την αποστολή μου.
Να τους τιμώ, να τους σέβομαι και να καταλογίζω κάθε επιτυχία  της ομαδικής μας προσπάθειας σε κείνους και κάθε αποτυχία σε μένα.
Σε περίπτωση αποτυχίας να αναλαμβάνω ευθαρσώς τις ευθύνες μου και όχι να προσπαθώ να τις μεταβιβάσω, ειδικά σε υφισταμένους μου,  και να ψάχνω τις αιτίες, ξεκινώντας πάντα από το τι δεν έκανα καλά εγώ, για να μη το επαναλάβω.

Αυτές είναι οι αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκα και υπηρέτησα εύορκα την Πατρίδα. Είναι οι αρχές πάνω στις οποίες χτίζεται η προσωπικότητα του Έλληνα Αξιωματικού. Είναι οι αρχές που τον κάνουν να ξεχωρίζει σε ό,τι κάνει μέσα ή έξω από την Πατρίδα στην ενέργεια ή στην αποστρατεία του. Είναι οι αρχές με τις οποίες ζει μέχρι να κάνει το τελευταίο του ταξίδι τυλιγμένος στη γαλανόλευκη, τον μόνο «ομφάλιο λώρο» που τον συνδέει μόνο με τον Κώδικα Τιμής του Έλληνα Στρατιώτη και που κόβεται μόνο εκείνη την ύστατη ώρα και παραδίδεται στην οικογένειά του.

Άνθρωποι με τέτοιες αρχές θεωρώ ότι έγραψαν αυτή την επίμαχη επιστολή, σε μία προσπάθεια να πουν επιτέλους ελεύθερα αυτά που κάθε Έλληνας λέει και να δηλώσουν μαζί με όλους τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες τους την ανησυχία αλλά και την αποφασιστικότητά τους για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειάς τους και του μέλλοντος των παιδιών τους.

Αλλά αυτό, κατά τον κ. Υπουργό, είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο.
Αυτό βρήκε να πεί !!!

Δείχνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πόσο οι αρχές του απέχουν από τις αρχές του περιβάλλοντος, του οποίου καλείται να ηγηθεί. Δείχνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πόσο λίγο γνωρίζει, τιμά και σέβεται τους άνδρες, στους οποίους η Πολιτεία τον έταξε πολιτικό προϊστάμενο.
Αυτό είναι το επικίνδυνο !

Επειδή έτσι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτός από τους άνδρες αυτούς. Και, αν δεν συνειδητοποιήσει γρήγορα το σφάλμα του, θα λειτουργήσει περισσότερο σαν διαχωριστική γραμμή μεταξύ Πολιτείας και ΕΔ, παρά σαν συνδετικός κρίκος, όπως θα έπρεπε.

Και αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο !!!

Και τούτο, επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει, ο πολιτικός κόσμος έχει προδώσει τις προσδοκίες του κόσμου που τον εμπιστεύθηκε και οι νέοι μας ψάχνουν με απόγνωση για την ελπίδα. Και είναι επόμενο και τα στελέχη των ΕΔ, παραδοσιακοί Έλληνες οικογενειάρχες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να σπάνε ταμπού, να ξεπερνούν αγκυλώσεις, και να κρίνουν την εξουσία σαν ελεύθεροι άνθρωποι, όπως όλοι οι Έλληνες.
Και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι ν’ ανέχονται πλέον ούτε αυτό τον προσβλητικό τρόπο αντιμετώπισής τους από την Πολιτεία ούτε τη «βολική» απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο Ελληνικό Λαό, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του, αλλά ούτε και τον αποκλεισμό τους από τα δρώμενα της κοινωνίας μας.

Συνειδητοποιούν ότι η θέση τους είναι δίπλα στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό και ότι αυτό πρέπει ο Λαός αυτός να το ξέρει, για να μπορεί να διεκδικήσει τα δίκαιά του και να προστατεύσει τη Δημοκρατία, χωρίς να φοβάται τα νώτα του.
Και αυτό είναι πράγματι πολύ επικίνδυνο !!!
Το ερώτημα είναι : Για ποιούς ;