Συζήτηση στο Onalert: Ο Φόβος ώς όπλο της εξουσίας

Μάθαμε να ζούμε με τον φόβο, ή μήπως μας έμαθαν; Η κρίση έφερε τον φόβο στην καθημερινότητά μας. Μέσω του φόβου φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρούν να κυβερνήσουν, είτε συμβαίνει αυτό σε τοπικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τα ευρήματα της ομάδας έρευνας “Ρητορική Επικοινωνία και Πειθώ” του Πανεπιστημίου Πειραιά, γύρω από το θέμα του φόβου ως κεντρικού στοιχείου διαχείρισης, πολιτών ή και κρατών είναι εντυπωσιακά. Τα αποτελέσματα πλήθους σχετικών ερευνών παρουσιάστηκαν στις 20 Νοεμβρίου σε Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με αυτά:

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα. η Χρυσή Αυγή, με την ακραία χρήση φοβικών επιχειρημάτων έχει καταστεί το βολικό φόβητρο που χρησιμοποιούν τα άλλα κόμματα για να χτίζουν την εικόνα τους και να χτυπήσουν το ένα το άλλο.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

• Στην Κύπρο το Μνημόνιο πέρασε με φόβο. Σε  διακρατικό επίπεδο η Γερμανία παράγει τον φόβο και οι χώρες του νότου  τον νιώθουν. Στον φόβο κάποιος φοβίζει και κάποιος φοβάται.
• Σύμφωνα με έρευνα που αφορούσε στην ύπαρξη φοβικού επιχειρήματος στα πρακτικά της Κυπριακής Βουλής και στα Προεδρικά Διαγγέλματα που αφορούσαν στο Μνημόνιο, διαφάνηκε πως τα φοβικά επιχειρήματα ήταν ποσοτικά περισσότερα και ποιοτικά εντονότερα όταν επρόκειτο η Κύπρος να αποφασίσει για το Μνημόνιο, ενώ όταν η απόφαση λήφθηκε τα φοβικά επιχειρήματα μειώθηκαν.  Το εύρημα αυτό σημαίνει πως όσο κρισιμότερο είναι το πολιτικό διακύβευμα, τόσο εντονότερα εντοπίζονται τα φοβικά επιχειρήματα στον πολιτικό λόγο.
• Μια άλλη έρευνα από την ίδια ομάδα  έρευνα έδειξε πως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου που είναι σε κρίση ((Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) παρουσιάζονται να παράγουν περισσότερο φόβο από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες  (Συρία, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, Πακιστάν).
• Κι επειδή ο φόβος από κάπου παράγεται και κάπου κατευθύνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, ΗΠΑ και Γερμανία καταγράφουν υψηλά ποσοστά στην κατηγορία της χώρα-φόβητρο,  ενώ χώρες του μνημονίου όπως η Ελλάδα είτε βιώνουν τον φόβο (50,9%) είτε τον παράγουν στο διεθνές σύστημα ακούσια ένεκα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αντίστοιχα εξετάζοντας την κυρίαρχη μορφή του φοβικού επιχειρήματος παρατηρούμε ότι Αμερική και Γερμανία συνδέονται με την απειλή ενώ οι χώρες του μνημονίου με το ρίσκο.  

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα.  η Χρυσή Αυγή, με την ακραία χρήση φοβικών επιχειρημάτων έχει καταστεί το βολικό φόβητρο που χρησιμοποιούν τα άλλα κόμματα για να χτίζουν την εικόνα τους και να χτυπήσουν το ένα το άλλο.

Οταν η έρευνα δημοσιεύτηκε, η Χρυσή Αυγή έδωσε τη δική της ερμηνεία στα πράγματα.

Όταν δημοσιεύεις μία έρευνα δεν ξέρεις πως μπορεί να την ερμηνεύσει ο καθένας και δεν μπορείς αν ελέγξεις τα συμπεράσματα που θα βγάλει. Η αλήθεια είναι ότι η εντατική χρήση των φοβικών επιχειρημάτων από την Χρυσή Αυγή την κατέστησε ένα αποτελεσματικό φόβηρο με αποτέλεσμα να αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα και να επιτρέπει συσπειρώσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν αποκαθαρτήρια για τους πραγματικούς ενόχους της κρίσης. Η υπερβολή εκμηδενίζει και η Χρυσή Αυγή προσφέροντας την υπερβολή που εκμηδενίζει λειτούργησε και λειτουργεί «συστημικά» και καθαρτήρια για το σύστημα. Είναι ο “βολικός κακός” που επιτρέπει στους πραγματικούς ενόχους να κρυφτούν αλλάζοντας την ατζέντα.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σήμερα στο στούντιο του Onalert  τρεις από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας για τον φόβο:

Αθανάσιος Ν. Σαμαράς-Νεόφυτος Ασπριάδης -Νίκη Παπαγιάννη θα εξηγήσουν πως ο φόβος αποτελεί ένα από τα πιο “χρήσιμα εργαλεία” κάθε εξουσίας.
Στείλτε τα ερωτήματά σας στο info@onalert.gr
 

Διαβάστε ακόμη:

«Όσα έρχονται στην Ελλάδα θα κάνουν τη καταστροφή του 1922 να μοιάζει ασήμαντη»! Ποιος το γράφει


Τι κρύβουν τα συνθήματα και η δράση της Χρυσής Αυγής – Με τη ματιά ενός απόστρατου