Γ. Τσιτσιλιάνος: Ήταν μία αναγκαία συμφωνία που εξυπηρετεί μερικώς τα Ελληνικά συμφέροντα

Η συμφωνία της τμηματικής οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου που καθορίζεται από το σημείο Ε ( 33-24-56.14 Ν , 026 Ε) μέχρι το Α ( 33-53-05 Ν , 027-59-02 Ε) χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική , αν λάβουμε υπόψη μας την σημερινή γεωπολιτική κατάσταση , σε συνδυασμό ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή μιας άκρως επιθετικής αναθεωρητικής χώρας , όπως είναι η Τουρκία .

Είναι θετική γιατί διεμβολίζει κάθετα την Τουρκολιβυκή συμφωνία και με αυτό το τρόπο ακυρώνει την υποτιθέμενη χερσαία επαφή μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης . Παράλληλα βάζει τέρμα στην Τουρκική λογική ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα .

Ωστόσο , αφήνει ακάλυπτο το θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ρόδου και στο σύμπλεγμα των νήσων του Καστελόριζου , που θα μπορούσε η Αίγυπτος αν ήθελε να καλύψει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή .

Ένα άλλο αρνητικό σημείο που ενδεχομένως θα μας δημιουργήσει πρόβλημα μεταγενέστερα στην οριοθέτηση, είναι η μειωμένη επήρεια της Κρήτης στην εν λόγω συμφωνία που προσδιορίζεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 5% περίπου .

Η Αθήνα βλέποντας την άρνηση της Αιγύπτου για ολική οριοθέτηση που θα ήταν το επιθυμητό , έπραξε αυτό που απαιτεί η λογική » το αυτονόητο » , αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονιά μας στην παρούσα χρονική περίοδο . Βεβαίως τώρα πληρώνουμε τις αμαρτίες των παρελθόντων χρόνων .

Ήταν μία επιτυχημένη αιφνιδιαστική κίνηση της Αθήνας που εξυπηρετεί μέχρι ενός σημείου τα Ελληνικά συμφέροντα , αφού αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς ( που δεν υπήρχε ) για τα περαιτέρω διπλωματικά βήματά μας .

Οφείλουμε πριν είναι αργά, να κλείσουμε και τα ανατολικά θαλάσσια κενά μας .
Από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ν.Δένδια διαφαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε , να κλείσει το κενό που δημιουργείται νοτιοανατολικά της Ρόδου και του συμπλέγματος των νήσων του Καστελόριζου ή να προβούμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές κατά την κρίση μας .
Θα προέτρεπα αυτό να γίνει το ταχύτερο για να προλάβουμε ενδεχόμενη Τουρκική πρόκληση στη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου , κατοχυρώνοντας με αυτό το τρόπο τη θέση μας ως ένα επιπλέον σημείο αναφοράς .

Η Τουρκική αντίδραση ήταν αναμενόμενη και αυτό φαίνεται καθαρά από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν:
» Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία . Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις . Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι »
» Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης . Είπαμε , αν εμπιστεύεστε την Ελλάδα , θα σταματήσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης για 3-4 εβδομάδες , αλλά εμείς δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη »

Από αυτές τις δηλώσεις αποδεικνύονται οι άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο . Αφού η όλη εκτόνωση της κρίσης της 26ης Ιουλίου προέκυψε και , με την επίκληση της ιδιαίτερης φιλίας μεταξύ των δύο ηγετών .

Ωστόσο από τα παραπάνω , αποδεικνύονται και κάποια γεγονότα που λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν αρνητικά σε βάρος της Ελλάδας .

Όπως :

Γιατί οι Γερμανοί μας έδειξαν » κόκκινη κάρτα » στη σύνοδο του Βερολίνου.

Γιατί οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και στην Κύπρο ανενόχλητοι χωρίς συνέπειες από την ΕΕ .

Γιατί μέχρι και σήμερα η Τουρκία δεν έχουν υποστεί οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ .

Γιατί υφίσταται το φιάσκο του εμπάργκο της επιχείρησης » ειρήνη » ,όπου η Τουρκία μετέφερε και συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στη κυβέρνηση της Τρίπολης .

Τώρα , θα έχουμε το δεύτερο μέρος του έργου αναμένοντας τις Τουρκικές κινήσεις , οι οποίες ενδεχομένως θα κλιμακωθούν εφόσον η ΕΕ και οι ΗΠΑ διατηρήσουν ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών .
Θα συνιστούσα την ενεργοποίηση της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που οφείλει κατά τη γνώμη μου να έχει και συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία με ότι αυτό συνεπάγεται , που θα δέσει αμυντικά με την αντίστοιχη αμυντική συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Στο τέλος Αυγούστου είναι προγραμματισμένες οι σύνοδοι των Υπουργών των Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση οφείλει :

Να θέσει το θέμα των οικονομικών κυρώσεων με αντικειμενικό σκοπό να τερματίσει την επιθετική τακτική της Τουρκίας , μέχρι η γείτονα χώρα να καταλάβει ότι το σχέδιο της » γαλάζιας πατρίδας » που επικαλείται , να το ξεχάσει , αν θέλει να ενισχυθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ .
Οι χάρες της ΕΕ και οι δικές μας , σε ένα » κακομαθημένο παιδί » που επιθυμεί χρησιμοποιώντας τη βία να δημιουργεί από το πουθενά συνθήκες ολικού αναθεωρητισμού πρέπει να τερματίσουν !
Αυτό το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι οι λαοί μας οφείλουν να ζήσουν σε ένα νέο καθεστώς ειρήνης , συνεργασίας με αμφότερες τις κοινωνίες να ευημερούν και , για να επιτευχθεί αυτό , απαιτείται ο αλληλοσεβασμός των υπαρχόντων συνόρων στη ξηρά στη θάλασσα και στον αέρα .
Η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ , οφείλει να τερματίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να επιλέξει αν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης , αν θα δείξει αλληλεγγύη σε μία χώρα που απειλείται και ανήκει στην ίδια οικογένεια ή θα επιλέξει να δικαιώσει τον αντάρτη της περιοχής με ότι αυτό θα ακολουθήσει στη συνέχεια .
Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε κρίσιμα επεισόδια , αναμένω από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί ο Ελληνικός λαός , τόσο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής όσο και στις διπλωματικές κινήσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ .