Γ. Τσιτσιλιάνος: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με την επιδημία του αόρατου εχθρού που ζητά επίμονα τον θάνατο συμπολιτών μας ανεξάρτητα φύλου και ηλικίας .
Η συνολική αθροιστική καμπύλη της διασποράς του κορονοϊού ( όπως βλέπετε στο σχήμα 1) σταδιακά τείνει να γίνει οριζόντια η ευθεία , που σημαίνει τουλάχιστον μαθηματικά ότι θα προσεγγίσουμε λογικά τις επόμενες εβδομάδες – εκτός απροόπτου – το μηδέν σε νέα κρούσματα .


Παρατηρούμε την καθημερινή συχνότητα των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας ( όπως το σχήμα 2 ) ,που σταδιακά μειώνεται . .

Ομοίως βλέπουμε να ελαττώνονται οι καθημερινοί θάνατοι των αγαπημένων μας συμπολιτών , που δυστυχώς τους χάσαμε ( βλέπε γράφημα 3) .


Ακούμε καθημερινά από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας , τα μέσα ενημέρωσης , τα κοινωνικά δίκτυα , να μας θυμίζουν έντονα μέχρι ασφυξίας , τα απαγορευτικά μέτρα για μία σειρά κινήσεων του πληθυσμού της χώρας , για την αναχαίτιση της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού .
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνία μας κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος , και , ανέλαβε με προσωπική ευθύνη την εφαρμογή των μέτρων .
Όμως λόγω ενός μικρού σχετικά ποσοστού πληθυσμού της χώρας έχουν προκύψει πολύ σκληρά κυβερνητικά μέτρα , που συνειδητά τιμωρούν και αυτούς που ακολουθούν ευσυνείδητα τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας με το στόμα του εκλεκτού ανθρώπου και επιστήμονα της υγείας Σωτήρη Τσιόδρα .
Τα μέτρα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου σε μεγάλο βαθμό , παραβιάζοντας παράλληλα και το σύνταγμα της Δημοκρατίας μας .
Είναι γεγονός ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία , που δεν είναι κοντά μέχρι να βρεθεί το αποτελεσματικό όπλο αντιμετώπισής του , θα αλλάξουν πολλά ως προς τον τρόπο ζωής της κοινωνίας μας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της .
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με την προηγούμενη μέρα , όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόνισε στο πρόσφατο διάγγελμά του :

Όπως αντιλαμβάνεστε η ζημιά που θα έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην οικονομία , θα δημιουργήσει κοινωνικό ρήγμα , που η διάρκειά του θα εξαρτηθεί και από άλλους εξωγενείς παράγοντες , όπως είναι η οικονομική στήριξη που θα τύχει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση , που δυστυχώς τα πρώτα τουλάχιστον νέα από το πρόσφατο eurogroup δεν ήταν ενθαρρυντικά .
Ένα άλλο σημείο που ήθελα να θίξω , είναι να δούμε πιθανό τριγμούς στα θεμέλια της δημοκρατίας μας , με την διατήρηση κάποιων περιορισμών , με το πρόσχημα της εθνικής συνείδησης ή επαγρύπνησης για το καλό της ασφάλειας πολιτών , με περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων και δυσανάλογων οικονομικών προσαρμογών σε κατηγορίες πολιτών , προκειμένου η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο .
Θέλω να ελπίζω ότι θα αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο , γιατί αν συμβεί η κοινωνία μας έχει την ανάλογη υποδομή λογικής και τα αντανακλαστικά να αντιδράσει κατάλληλα .
Είναι γεγονός ότι μας περιμένουν δύσκολες ημέρες , ίσως χειρότερες από την δεκαετία των μνημονίων , υπάρχει φως στο τούνελ , αρκεί να μην δημιουργηθεί μία φοβική κοινωνία που θα επηρεάσει αρνητικά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας .