Ιρλανδία: Πώς κατάφεραν οι ψαράδες να αποτρέψουν ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας ;

Σε μια ιστορία που μοιάζει να βγήκε από ταινία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τις ναυτικές ασκήσεις της μακριά από τις ακτές και της ΑΟΖ της Ιρλανδίας, αφού αντιμετώπισε σημαντική αντίσταση από τους Ιρλανδούς ψαράδες.

Με το επιχείρημα ότι η μοναδική θαλάσσια άγρια ​​ζωή της περιοχής θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασκήσεις δεν ήταν ούτε ευπρόσδεκτες ούτε επιθυμητές. Ωστόσο, το Δουβλίνο παρέμεινε ανίκανο να πείσει τη ρωσική κυβέρνηση να μεταφέρει τις ασκήσεις της. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα υιοθέτησε αρκετά σκληρή στάση στο θέμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό και το έχω εξηγήσει εκτενώς στους Ιρλανδούς συναδέλφους μας», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, Γιούρι Φιλάτοφ, την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους.

Παρά τους ισχυρισμούς του Φιλάτοφ, η άσκηση απείλησε την οικονομική δραστηριότητα των ψαράδων της Ιρλανδίας, οι οποίοι φέρεται να έχασαν ένα εκατομμύριο τόνους ψαριών. Και όταν το Δουβλίνο φαινόταν ανίκανο ή απρόθυμο να κάνει κάτι, ο Πάτρικ Μέρφι, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιρλανδικού Οργανισμού Παραγωγών Ψαριών Νότου και Δύσης, αποφάσισε να παρέμβει.

Συνεχής παρουσία στο νερό για να εμποδιστούν τα ρωσικά πλοία 

«Αυτός είναι ο βιοπορισμός των ψαράδων και των οικογενειών των ψαράδων σε όλη την ιρλανδική ακτή», είπε ο Μέρφι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE. «Είναι τα νερά μας. Μπορείτε να φανταστείτε εάν οι Ρώσοι έκαναν αίτηση να έρθουν στην ηπειρωτική χώρα της Ιρλανδίας για να εκτοξεύσουν πυραύλους;»

Ο Μέρφι συναντήθηκε απευθείας με τον Φιλάτοφ την περασμένη εβδομάδα για να εξηγήσει την υπόθεση και τα επιχειρήματα των ψαράδων, προειδοποιώντας ότι οι ίδιοι σχεδίαζαν να ψαρέψουν ανεξάρτητα από τις ναυτικές δραστηριότητες.

«Τα σκάφη μας θα βγουν σε αυτήν την περιοχή την 1η Φεβρουαρίου για να ψαρέψουν», είπε ο Μέρφι στο Politico στις 25 Ιανουαρίου. «Όταν ένα σκάφος πρέπει να επιστρέψει στο λιμάνι, ένα άλλο θα βγαίνει, ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία. Εάν αυτό είναι κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η στρατιωτική άσκηση, αναμένουμε ότι οι ρωσικές ναυτικές υπηρεσίες θα συμμορωθούν με τους διεθνείς κανονισμούς».

Αναγνωρίζοντας ότι η συνεχής παρουσία ιρλανδικών αλιευτικών σκαφών σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στις ασκήσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μετέφερε τις ασκήσεις το περασμένο Σάββατο.

«Οι Ιρλανδοί ψαράδες ντροπιάζουν τις προσπάθειες αποτροπής της Δύσης»

«Απαντώντας στα αιτήματα της ιρλανδικής κυβέρνησης καθώς και της Ιρλανδικής Οργάνωσης Ιχθυοπαραγωγών Νότου και Δύσης, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού αποφάσισε, ως χειρονομία καλής θέλησης, να μεταφέρει τις ασκήσεις του Ρωσικού Ναυτικού… με στόχο να μην παρεμποδιστούν οι δραστηριότητες από τα ιρλανδικά σκάφη στις παραδοσιακές αλιευτικές περιοχές», ανέφερε σε δήλωση της η ρωσική πρεσβεία στο Δουβλίνο.

Η προτεινόμενη άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας ήταν μόνο μία από τις ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Σύμφωνα με έκθεση του TASS, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε θάλασσες κοντά στο ρωσικό έδαφος και σε άλλες επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές.

Θα πραγματοποιηθούν χωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Θάλασσα και στη Θάλασσα του Οχότσκ, καθώς και στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Συνολικά, στις ασκήσεις θα συμμετέχουν περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από εξήντα αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.

Όπως ανέφερε το Defence One , «Οι Ιρλανδοί ψαράδες δεν ταπείνωσαν απλώς τη Μόσχα, αλλά ντροπιάζουν τις προσπάθειες αποτροπής των δυτικών χωρών. Και το έκαναν ανακοινώνοντας ασύμμετρη αποτροπή. Οι ψαράδες στην Ιρλανδία σαφώς δεν θα μπορούσαν να πλεύσουν σε ρωσικά αλιευτικά ύδατα για να να εκδικηθούν βλάπτοντας τα ψάρια εκεί, και κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως προκλητικό. Αλλά θα μπορούσαν να κάνουν «ιρηνικές δραστηριότητες στην ιρλανδική ΑΟΖ σε τόσο μεγάλους αριθμούς που οι Ρώσοι θα δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν την άσκησή τους».

Με πληροφορίες από: National Interest