Τουρκία: Η Ανατολική Μεσόγειος και η «κρίση του μήνα»

Η τρέχουσα ένταση στη Μεσόγειο είναι η «κρίση του μήνα» για την Άγκυρα, μια στρατηγική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην Τουρκία για να αποσπά την προσοχή από την οικονομική κρίση της χώρας και να παρέχει υλικό στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής Seth J. Frantzman στην Jerusalem Post.

Το ιστορικό της Τουρκίας δείχνει ότι συνήθως διεξάγει στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον εκείνων που δεν ανταποδίδουν, σταματώντας όταν φτάσει σε μια κόκκινη γραμμή, έγραψε ο Frantzman, αλλά «δεν είναι σαφές πού μπορεί να είναι αυτή η κόκκινη γραμμή στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα προσπαθεί να το μάθει».

Οι εντάσεις αυξάνονται στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Τουρκία εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση πλοήγησης, Navtex, δηλώνοντας ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα διεξάγει δραστηριότητες έρευνας νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Η Τουρκία ξεκίνησε επίσης τη Δευτέρα διήμερες ναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Η τελευταία ερευνητική αποστολή της Τουρκίας είναι «με πολλά στρατιωτικά μπράτσα πίσω της», έγραψε ο αναλυτής, επισημαίνοντας παράλληλα την απογοήτευση της Ελλάδας με την «μακριά τα χέρια προσέγγιση» του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα (σσ ζητήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια).

«Η τρέχουσα κρίση στη θάλασσα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη ώστε να δώσει στον κυβερνητικό Τύπο και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας κάτι να γράψουν», δήλωσε ο Frantzman .

Η έλλειψη ελέγχου στις στρατιωτικές αποφάσεις της Άγκυρας επιτρέπει στην Τουρκία να διεξάγει εβδομαδιαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις ή «φαίνεται να προκαλεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το PKK, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Συρία, τις ΗΠΑ και βασικά όλους», σημειώνει ο Frantzman. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει την τουρκική κυβέρνηση να φαίνεται σημαντική.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν για αυτήν στη Λιβύη και τη Συρία, και διεξάγει μόνο στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον εκείνων που δεν μπορούν να ανταποδώσουν, όπως οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ, έγραψε ο Frantzman .

Αλλά όταν αντιμετωπίζει μια αιγυπτιακή κόκκινη γραμμή στη Λιβύη ή τη Ρωσία στη Συρία, η Τουρκία γενικά σταματά, προσθέτει.

Πηγή: Ahvalnews