20 χρόνια χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Του Δημήτρη Καιρίδη 

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στις 23 Απριλίου του 1998. Ο Καραμανλής υπήρξε ο μακροβιότερος εκλεγμένος ηγέτης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, αφού κυβέρνησε ως πρωθυπουργός από το 1955 ως το 1963 και από το 1974 ως το 1980 και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1980 ως το 1985 και από το 1990 ως το 1995, δηλαδή συνολικά 24 χρόνια.

Το πολιτικό του έργο στηρίχθηκε στο τρίπτυχο ανάπτυξη, δημοκρατία και Ευρώπη. Δίκαια θεωρούσε πως οι τρεις αυτοί πυλώνες συνδέονται μεταξύ τους και πως ο καθένας αποτελεί προϋπόθεση των άλλων δυο: ο πλούτος εξημερώνει τα πολιτικά ήθη και δημιουργεί τη μεσαία τάξη πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία αποτελούσε την προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, η συμμετοχή στην οποία εξασφάλιζε την ευημερία και, κυρίως, τη σταθερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Καραμανλής υπηρέτησε τους τρεις αυτούς στόχους με συνέπεια από την αρχή της πολιτικής του διαδρομής. Κορυφαία, ωστόσο, στιγμή της σπουδαίας του πορείας ήταν η μεταπολίτευση το καλοκαίρι του 1974, όταν με αριστοτεχνικό τρόπο έστησε ξανά την Ελλάδα στα πόδια της μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επτάχρονη ανωμαλία της χούντας και με απαράμιλλη αποφασιστικότητα εγκαθίδρυσε την καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία του τόπου.

Ο Καραμανλής άφησε ως πολιτική παρακαταθήκη την προσήλωσή του στο μέτρο και όχι στην υπερβολή, στην πράξη και όχι στα λόγια, στην αλήθεια και όχι στη δημαγωγία, στον ορθό λόγο και όχι στο θυμικό. Εν τέλει, υπήρξε το απόλυτο πρότυπο του δημόσιου άνδρα, ο οποίος καθυπέταξε κάθε προσωπική ανάγκη στη δημόσια προσφορά και στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Καραμανλής έχαιρε του σεβασμού των ξένων και η παρουσία του στην ηγεσία της χώρας δρούσε πολλαπλασιαστικά για τη διεθνή ισχύ της. Εν τέλει, ευτύχησε, μόνος από τους μεγάλους Έλληνες ηγέτες, να αναγνωριστεί από τους αντιπάλους του εν ζωή και να αποτελεί σήμερα ένα ευρύτερο σύμβολο μιας Ελλάδας που ήξερε να δουλεύει συστηματικά και να πετυχαίνει μεγάλους στόχους.