Αμερικανικές εκλογές 2018

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Την προσεχή Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, διεξάγονται κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με δικαίωμα ψήφου ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια. Παραδοσιακά, η συμμετοχή στις εκλογές στο μέσο της προεδρικής θητείας είναι χαμηλή και δεν ξεπερνά το 40%. Οι Λατίνοι, οι νέοι και οι λιγότερο μορφωμένοι έχουν τη χαμηλότερη συμμετοχή.

Αυτή τη φορά η συμμετοχή ίσως είναι λίγο μεγαλύτερη, καθώς οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε η ισχύς του Τραμπ θα περιοριστεί δραστικά και ίσως προχωρήσουν οι έρευνες εναντίον του. Αντίθετα, αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε ο Τραμπ θα συνεχίσει ακόμα πιο αχαλίνωτος την πορεία του προς τις εκλογές του 2020.

Οι εκλογές αφορούν την εκλογή του συνόλου των 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων, 35 από τους 100 γερουσιαστές, 36 από τους 50 Κυβερνήτες Πολιτειών και χιλιάδες έδρες για τα τοπικά πολιτειακά Κογκρέσα και τα διάφορα άλλα όργανα των πολιτειακών και των τοπικών αρχών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βουλευτές εκλέγονται κάθε δυο χρόνια σε μονοεδρικές περιφέρειες, των οποίων τα όρια επαναχαράσονται, ανά δεκαετία, ανάλογα με τη διακύμανση του πληθυσμού. Η Καλιφόρνια με 53 έδρες έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών ενώ επτά πολιτείες είναι μονοεδρικές. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να χάσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή. Η Βουλή κρατά το πορτοφόλι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς αυτή εγκρίνει κάθε έσοδο και κάθε δαπάνη της. Μέσω της έγκρισης του προϋπολογισμού ασκεί τεράστια πίεση στον Πρόεδρο.

Η Γερουσία αποτελεί το δεύτερο και ισχυρότερο σώμα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαθέτει 100 έδρες, 2 για κάθε Πολιτεία, άσχετα με το πληθυσμιακό της μέγεθος. Οι γερουσιαστές εκλέγονται κάθε 6 χρόνια. Κάθε δυο χρόνια εκλέγεται το 1/3 από αυτούς.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι μάλλον πιο τυχεροί από ότι στη Βουλή, αφού από τις 35 έδρες σε κρίση, υπερασπίζονται μόλις 9 ενώ οι Δημοκρατικοί 26. Για να περάσει ο έλεγχος της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς θα πρέπει να επανεκλέξουν και τις 26 και να κερδίσουν 2 από τις 9 έδρες γερουσιαστών που κατέχουν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι. Πολλές, ωστόσο, από τις διεκδικούμενες έδρες βρίσκονται σε πολιτείες, τις οποίες ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά το 2016. Επιπλέον, η άνοδος της οικονομίας βοηθά τους κυβερνώντες.