Barbaros και παραπληροφόρηση

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ του ερευνητικού σκάφους Barbaros της Τουρκίας και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» της Ελλάδας, στο σημείο συνάντησης της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει όχι μόνο τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από την Τουρκία της διεθνούς νομιμότητας αλλά και τη δυσκολία ουσιαστικής διασταύρωσης του τι πραγματικά συμβαίνει, εξαιτίας της παραπληροφόρησης στην οποία εμπλέκονται και οι δυο πλευρές.

Αρχικά, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε το επεισόδιο και το απέδωσε στην επικοινωνιακή στρατηγική της τουρκικής πλευράς. Στη συνέχεια, επαίνεσε την ετοιμότητα της ελληνικής φρεγάτας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας του Barbaros να δημιουργήσει τετελεσμένα, σε αντιστάθμιση των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της. Από την άλλη, τα τουρκικά ΜΜΕ, απόλυτα ελεγχόμενα από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαρρέουν ότι η παρέμβαση του τουρκικού ναυτικού ήταν άμεση και συντριπτική και επιχαίρουν για το ότι έτρεψαν τους Έλληνες σε φυγή.

Πρόκειται, προφανώς, για μια αναμενόμενη, συνηθισμένη αλλά και επικίνδυνη επίδειξη πολεμοκαπηλίας που απευθύνεται στο εθνικιστικό θυμικό και συσκοτίζει τα γεγονότα. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά από την τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν χάσει από καιρό την ανεξαρτησία τους, αν ποτέ την είχαν στα ευαίσθητα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και αξιόπιστη στην πληροφόρηση που παρέχει στα ελληνικά ΜΜΕ και, αντίστοιχα, τα ελληνικά ΜΜΕ θα πρέπει να είναι υποψιασμένα και όχι να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρεται. Προς το παρόν, προς τιμή τους, πολλά ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν τουλάχιστον τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις και των Τούρκων αξιωματούχων, παρέχοντας μια πιο σφαιρική ενημέρωση στον Έλληνα αναγνώστη και τηλεθεατή. Όπως έγραψε και ο ποιητής, «εθνικό είναι το αληθές».