Ντόναλντ Τραμπ: απλώς ανήθικος ή και ανίδεος;

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Η δήλωση του Αμερικάνου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Τρίτη, για τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, αποκάλυψε, με τον πιο ωμό αλλά και χαρακτηριστικό τρόπο, την έλλειψη οποιασδήποτε ηθικής αρχής ή αξίας στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Τραμπ συντάχθηκε αναφανδόν με τη Σαουδική Αραβία και αμφισβήτησε τα πορίσματα των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που συνδέουν ευθέως τον Σαουδάραβα πρίγκιπα-διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με την απεχθή δολοφονία. Για τον Τραμπ προέχει η στρατηγική σχέση, των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Σαουδική Αραβία, στον κοινό τους αγώνα εναντίον του Ιράν, η πώληση αμερικανικών όπλων αξίας δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και το φθηνό πετρέλαιο.

Όλοι οι Αμερικάνοι πρόεδροι είχαν κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Αμερική, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής. Ουδέποτε, όμως, πρόεδρος δεν είχε διακηρύξει δημόσια, με τέτοιο κυνισμό, ότι δεν πιστεύει σε τίποτα, πλην ενός κακώς εννοούμενου συμφέροντος, που έχει να κάνει περισσότερο με τα στενά, μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα του ίδιου του Τραμπ παρά της Αμερικής. Ο Τραμπ φαίνεται να έχει μια ανεξάντλητη κατανόηση προς απεχθείς δικτάτορες, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που δείχνει προς τις παραδοσιακές δημοκρατίες.

Η δήλωση του Τραμπ αποτελεί έναν θρίαμβο για τις δημόσιες σχέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει αριστοτεχνικά την υπόθεση Κασόγκι για να φέρει σε δύσκολη θέση τη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί τον στρατηγικό αντίπαλο της Τουρκίας στη σουνιτική Μέση Ανατολή, και να πλήξει το κύρος των Η.Π.Α., όχι μόνο στον αραβικό αλλά και στον ευρύτερο κόσμο.

Διαρρέοντας με το σταγονόμετρο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας του Κασόγκι, ο Ερντογάν έχει συντηρήσει το θέμα στην πρώτη γραμμής της επικαιρότητας εδώ και επτά εβδομάδες. Επιπλέον, έχει καταφέρει να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως ευπρεπής, αν και ο ίδιος έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι, όπως ο ηγέτης των Κούρδων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Είναι κι αυτό άλλη μια επιτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επί Τραμπ, την οποία ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει για να επαναπροσεγγίσει τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, μετά από μια πολύ δύσκολη διετία.