Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας 12-18/11/2018

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Η βρετανική κυβέρνηση κλυδωνίζεται από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για το Brexit. Παρά τη συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη το βράδυ, η παραίτηση του Υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ραμπ, και της Υπουργού Εργασίας, Έσθερ Μακβέι, δυσκολεύουν σημαντικά την προσπάθεια της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. Ενάντια στη συμφωνία τάσσονται τόσο οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, όσο και οι υπέρμαχοι της σύνδεσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο αδελφός του Μπόρις, Τζο, πρώην υπουργού μεταφορών. Ενάντια στη συμφωνία κινδυνεύει να ταχθούν και οι 10 βρετανόφιλοι βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρίς τους οποίους, η Μέι δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή καλείται τώρα να τιμωρήσει την Ιταλία με χρηματικές ποινές, σύμφωνα με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το ενισχυμένο δημοσιονομικό σύμφωνο, στο οποίο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν, στο απόγειο της κρίσης πριν λίγα χρόνια. Αν η Επιτροπή προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθούν σε κράτος-μέλος ποινές για την παραβίαση του συμφώνου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται η επανακαταμέτρηση των ψήφων σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις με αμφίρροπο αποτέλεσμα, όπως στη Φλόριντα, τη Τζώρτζια και αλλού. Τα κέρδη των Δημοκρατικών στη Βουλή διευρύνονται ενώ οι απώλειές τους στη Γερουσία μειώνονται και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα δυο χρόνια, με τη Βουλή στα χέρια των Δημοκρατικών και τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα από ότι προηγήθηκε την προηγούμενη διετία.

Τέλος, την περασμένη Κυριακή γιορτάστηκαν στη Γαλλία τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, να στρέφεται ενάντια στον εθνικισμό και, εμμέσως πλην σαφώς, ενάντια στον πιο σημαντικό φιλοξενούμενό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανταπέδωσε με μια σειρά από φαρμακερά τουίτς εναντίον του Μακρόν και των Γάλλων.