Εβδομαδιαία Ανασκόπηση της Διεθνούς Επικαιρότητας – ΒΙΝΤΕΟ

Toυ Δημήτρη Καιρίδη

Σήμερα Κυριακή 20 Μαΐου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην πολύπαθη Βενεζουέλα. Κανείς δεν αμφιβάλλει για την επανεκλογή του Νικόλα Μαδούρο, καθώς οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι φυλακισμένοι ή εξόριστοι. Παρά τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, η Βενεζουέλα υποφέρει από τεράστια εγκληματικότητα, υπερπληθωρισμό και έλλειψη τροφίμων εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανεξάρτητης Μαλαισίας, δηλαδή από το 1957, το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε, στις εκλογές της 9ης Μαΐου, και είχαμε κυβερνητική αλλαγή. Τις εκλογές κέρδισε ο συνασπισμός υπό τον υπέργηρο, 92χρονο Μοχάμεντ Μαχατχίρ. Ο Μαχατχίρ ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, κυβερνώντας για 22 χρόνια από το 1981 ως το 2003. Ο απίστευτος Μαχατχίρ νίκησε τους πρώην συντρόφους του με τη βοήθεια του πρώην αντιπάλου του Ανουάρ Ιμπραχίμ. Η αλλαγή κυβέρνησης στη Μαλαισία θεωρείται νίκη για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ασία.

Η μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ βάφτηκε στο αίμα καθώς δεκάδες διαμαρτυρόμενοι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Πρόεδρου Τραμπ σφραγίστηκε με μια εξίσου αμφιλεγόμενη τελετή, με ακροδεξιούς ευαγγελιστές πάστορες και την προεδρική κόρη Ιβάνκα να μοιράζει χαμόγελα.

Τέλος, μετά από 20 προσφυγές στο ΔΝΤ, δύο επεισόδια τεράστιου υπερπληθωρισμού και οκτώ χρεοκοπίες στη μεταπολεμική περίοδο, η Αργεντινή οδεύει ξανά, για 21η φορά, στο Ταμείο. Πριν από έναν αιώνα, η Αργεντινή ήταν μια από τις δέκα πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ενώ σήμερα είναι μόλις 87η στην παγκόσμια κατάταξη. Ο κεντροδεξιός Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ελπίζει ότι το Ταμείο, μετά τις αποτυχίες του παρελθόντος, άλλαξε και έβαλε μυαλό και ότι είναι πολύ λιγότερο δογματικό και πολύ περισσότερο «πολιτικό» στη συνταγογραφία του.

Βίντεο: Η επισκόπηση της Διεθνούς Επικαιρότητας με το Δημήτηρη Καιρίδη όπως προβλήθηκε στην εκπομπή «Ω τι κόσμος μπαμπά» την Τετάρτη.