Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας – ΒΙΝΤΕΟ

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ιταλία, προχώρησαν στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως του προσωρινού Προέδρου της Βενεζουέλας, αυξάνοντας την πίεση στο καθεστώς του Νικολά Μαδούρο.

Στη Σερβία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι εβδομαδιαίες, κάθε Σάββατο, διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι έχει στραγγαλίσει τη νεαρή σερβική δημοκρατία, ελέγχοντας σχεδόν απόλυτα την πληροφόρηση και τα μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο μετά από μια ακόμα επίθεση σε βάρος ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης.

Μετά την επικείμενη είσοδο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως Βόρεια Μακεδονία, στο ΝΑΤΟ, η απομόνωση της Σερβίας εντείνεται και οι σχέσεις της με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό αλλά και τις πουτινικές πολιτικές πρακτικές του Βούτσιτς στο εσωτερικό γίνονται στόχος της αντιπολίτευσης.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν πρόκειται για μια ακόμα δυτικόφιλη πολύχρωμη επανάσταση, όπως στο παρελθόν συνέβη στη Γεωργία, την Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, στην Αρμενία.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφώνησε τον καθιερωμένο λόγο του προς το έθνος σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου. Παρά τις περί ενότητας διακηρύξεις του, ο πολιτικός διχασμός στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει πιο βαθύς από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι προτίθεται να ξανασυναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιογκ Ουν στο Βιετνάμ.

O Ντέβιντ Μάλπας είναι η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ ως ο επόμενος διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παραδοσιακά, στη θέση αυτή διορίζεται Αμερικάνος. Κατά το παρελθόν, ο Μάλπας έχει επικρίνει την Παγκόσμια Τράπεζα για σπατάλη, γραφειοκρατία και ανικανότητα.

Σε μια ιστορική επίσκεψη, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και λειτούργησε ενώπιον 180.000 Καθολικών στο στάδιο του Άμπου Ντάμπι.

Η Αγία Έδρα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τύχη του Χριστιανισμού στην κοιτίδα του, τη Μέση Ανατολή. Χιλιάδες Χριστιανοί του Ιράκ και της Συρίας έχουν μεταναστεύσει στη Δύση, προκειμένου να σωθούν από τις συγκρούσεις στην περιοχή. Με εξαίρεση την Αίγυπτο και τη μεγάλη μειονότητα Κόπτων Χριστιανών εκεί, οι χριστιανικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, με ιστορία 2000 χρόνων, τελούν σήμερα υπό εξαφάνιση.

Οι επαφές της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται. Ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όπου πολεμούν από το 2001, στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο που πολέμησαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τους 2,5 περίπου χιλιάδες νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν, οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μισό περίπου έδαφος του Αφγανιστάν. 

Δείτε βίντεο:

br />