Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας 01-06/01/2019

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Ορκίστηκε χθες, 3 Ιανουαρίου, το 116ο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς η αναστολή σειράς κυβερνητικών λειτουργιών συνεχίζεται, εξαιτίας της διαμάχης του Κογκρέσου με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση, με 5 δισεκατομμύρια δολάρια, του τείχους με το Μεξικό που ο Τραμπ θέλει να χτίσει, η σύγκρουση Κογκρέσου και Προέδρου αναμένεται να ενταθεί τώρα που η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε στα χέρια των Δημοκρατικών.

Την πρωτοχρονιά, ορκίστηκε και ανέλαβε την εξουσία ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο. Με τον Μπολσονάρο Πρόεδρο η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής στρέφεται προς τα δεξιά. Ο Μπολσονάρο έχει υποσχεθεί να απαλλάξει τη χώρα από τον σοσιαλισμό αλλά και την εγκληματικότητα.

Στο αχανές Κογκό διεξήχθησαν ιστορικές εκλογές την περασμένη Κυριακή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες. Προς το παρόν θεωρείται επιτυχία η διεξαγωγή των εκλογών χωρίς αξιοσημείωτη βία και με μεγάλη συμμετοχή. Αυτές ήταν μόλις οι τέταρτες εκλογές στο Κογκό από το 1960, όταν η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

Εκλογές είχαμε την ίδια μέρα και στο Μπαγκλαντές, όπου η πρωθυπουργός Σέικ Χασίνα Γουαζέντ κέρδισε μια τέταρτη θητεία χάρη στην οικονομική ανάπτυξη της φτωχής αυτής χώρας αλλά και τον κυβερνητικό περιορισμό της αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ, η Ρουμανία ανέλαβε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η Ρουμανία κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν προχωρά τις μεταρρυθμίσεις ενάντια στη διαφθορά και πως η κυβέρνησή της παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Πολλοί στις Βρυξέλλες έχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της ρουμανικής κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, που συμπίπτουν με το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου, όπως το Brexit και οι ευρωεκλογές.

Την πρωτοχρονιά το ευρώ έκλεισε τα 20στα γενέθλιά του. Σήμερα, το ευρώ είναι το νόμισμα σε 19 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν στις καθημερινές συναλλαγές τους και εκατομμύρια άλλοι το έχουν ως νόμισμα, παρόλο που οι χώρες τους δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη, ή έχουν νόμισμα κλειδωμένο στο ευρώ. Μετά το δολάριο, το ευρώ αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα διεθνώς, τόσο ως μονάδα συναλλαγών όσο και ως μέσο αποθησαύρισης. Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι λίγο-πολύ εκεί που ήταν το 1999, έχοντας διαγράψει μια πορεία αρχικά βύθισης στο 0,8 του δολαρίου και εκρηκτικής ανόδου στα 1,6 δολάρια, πριν επανέλθει στην αρχική του τιμή.

Τέλος, την περασμένη Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας, Άμος Οζ. Γεννημένος ως Άμος Κλάουσνερ στην Ιερουσαλήμ, στις 4 Μαΐου 1939, το έργο του Οζ συμπύκνωσε τα διλήμματα που η ίδια η ίδρυση, επέκταση και ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ παρήγαγε. Έχοντας υπερασπιστεί και πολεμήσει ο ίδιος για το Ισραήλ, υποστήριξε με σθένος τη λύση των δυο κρατών, ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού, προκειμένου να ζήσουν ειρηνικά οι δυο λαοί των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.