Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις αντιρρήσεις των επιτελών του, ανακοίνωσε την αποχώρηση των Αμερικάνων στρατιωτών από τη Συρία. Η αποχώρηση των ΗΠΑ αφήνει ελεύθερο χώρο για την ελεύθερη δράση της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πολύπαθη χώρα.

Ειδικά, για την Τουρκία, η αποχώρηση των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την προέλαση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία ανατολικά του Ευφράτη, για την κατάλυση των αυτονομιστικών κουρδικών σχεδίων στην περιοχή.

Η υιοθέτηση μιας μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας που ανεβάζει τον ανώτατο αριθμό υπερωριών ανά εργαζόμενο από 250 σε 400 ώρες τον χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου, από το ουγγρικό κοινοβούλιο, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Βίκτωρα Ορμπάν στη Βουδαπέστη.

15000 αντιπρόσωποι από 195 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Κατοβίτσε, την πρωτεύουσα της βιομηχανίας άνθρακα της Πολωνίας, όπου στις 15 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Η σύνοδος κατάφερε να συμφωνήσει στους κανόνες για την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει η σύνοδος των Παρισίων, το 2015, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία μέχρι το πολύ συν 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Οι Financial Times ανακήρυξαν τον Τζωρτζ Σόρο ως το πρόσωπο της χρονιάς που φεύγει. Ο ουγγρικής καταγωγής χρηματιστής έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από φιλελεύθερες πρωτοβουλίες που τον έχουν καταστήσει στόχο της Ακροδεξιάς Διεθνούς και διαφόρων αυταρχικών ηγετών, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Δείτε βίντεο: